Opinie: Stikstof, voeding en de Rechten van de Mens, het is maar hoe je alles bekijkt
De kranten staan er vol van en de gemoederen lopen op in de debatten: stikstof brengt onze gezondheid in gevaar en de hoofdbeklaagde zou de landbouw zijn. Maar is dit wel zo? En worden wel alle gegevens meegenomen en in een ruimere context geplaatst?

Stikstof is een atoom dat voorkomt in verschillende moleculen. De lucht die we inademen bestaat voor 80% uit stikstofgas (N2). Stikstof kan reageren en verschillende verbindingen vormen. Enkele belangrijke schadelijke stikstofhoudende moleculen waarover de emoties hoog oplopen zijn ammoniak (NH3) en stikstofoxiden (NOx). Dit laatste wordt ook natuurlijk gevormd tijdens bijvoorbeeld onweren.
Een Engelse studie toont aan dat in de jaren 90 van de vorige eeuw de meeste uitstoot van stikstofoxiden...
Dit artikel is alleen voor abonnees
U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt
Al abonnee of geregistreerd?
Log in of Activeer uw abonnement