Startpagina Akkerbouw

Proefbedrijf biologische landbouw: “Door te werken als een proefbedrijf, staan we meer in de realiteit”

De biologische productie in België is onderworpen aan heel wat beperkingen inzake gewasbescherming, bemesting, zaaizaad en plantmateriaal. Toch eist de handel een kwalitatief product. Daarom wil onderzoeksinstelling Inagro de landbouwer ondersteunen met gericht onderzoek en advies. Op het Proefbedrijf Biologische Landbouw lopen heel wat onderzoeken naar rassenkeuze, bodemvruchtbaarheid, de beheersing van ziekten, plagen en onkruiden en teelttechniek in een breed gamma groenten, akkerbouwgewassen en voederteelten onder biologische teeltomstandigheden.

Het is pas na midden jaren 90 dat biologische landbouw in België echt begon op te komen. Het gaat om een landbouwvorm die rekening houdt met het milieu en de omgeving, en dus is chemische gewasbescherming uit den boze. Ook zijn er restricties op het vlak van bemesting, zaaizaad en plantmateriaal. Omdat dit eventueel een negatieve impact kan hebben op de opbrengsten van de teelt, en dus op de rendabiliteit van het landbouwbedrijf was er nood aan doorgedreven kennis over hoe een landbouwbedrijf succesvol aan biologische landbouw kan doen....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Onderzaai gras in maïs niet evident qua onkruidbeheersing

Maïs Onderzaai van gras in maïs houdt in dat gras (zoals rietzwenkgras) gelijktijdig met de maïs gezaaid wordt. Er kan ook gras worden gezaaid tijdens de groei van de maïs, waarbij afhankelijk van het groeistadium een grassoort met meer of minder concurrentievermogen wordt gekozen. Op het vlak van onkruidbeheersing en ontwikkeling van het ingezaaide gras zijn er wel heel wat beperkingen.
Meer artikelen bekijken