Startpagina Aardappelen

Restaarde verwijderen: ‘We zijn goed op weg om de juiste techniek te optimaliseren’

De verwijdering van restaarde gaat niet alleen de handel en de verwerking aan, het is ook belangrijk voor telers om hun percelen probleemvrij te houden. Zo moet de grond vrij zijn van nematoden en zaden van probleemonkruiden zoals knolcyperus. Daarom werkt Flanders’ FOOD samen met meerdere partners aan projecten zoals ‘Restaarde Circulair’ om de technieken op punt te zetten.

Tarragrond of restaarde is de laatste jaren een alsmaar actueler begrip geworden. Het gaat om aarde die vrijkomt bij het triëren van aardappelen. Die grond kan ofwel droog zijn, wanneer afgezeefd, of nat, en heel divers zijn van samenstelling. Het kan gaan van leem, klei, zandleem, soms veel en soms weinig organisch materiaal…

Die grond komt in de fabriek los van de knollen. Het is een restproduct waarmee de verwerker of handelaar niet veel kan doen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het bij...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken