Startpagina Vleesvee

Wordt schurftgevoeligheid genetisch bepaald?

Tijdens de Vlaamse Fokkerijdag op 10 november kwamen verschillende experten aan het woord over uitdagingen binnen de fokkerij. Een van hen, Roel Meyermans, van de KU Leuven en het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), gaf wat meer toelichting over de samenhang tussen DNA en schurft, meer bepaald bij Belgisch witblauw.

Om te onderzoeken in welke mate erfelijke factoren de gevoeligheid voor schurft bij Belgisch witblauw bepalen, deed het Bomangeproject onderzoek op basis van genetische merkers. Daarvoor werd erfelijk materiaal (DNA) van gevoelige en ongevoelige dieren vergeleken. De resultaten kunnen bijdragen tot een selectieprogramma tegen de gevoeligheid voor schurft.

Gegeerd ras, gevoelig aan schurft

Meer dan 2.000 fokkers over...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Vleesvee

Methaanuitstoot kan verder omlaag met passend voedermanagement

Vleesvee Globaal genomen produceren landbouwers op veel plaatsen in de wereld op een veel minder duurzame en klimaatvriendelijke wijze dan in Vlaanderen. Vlaams landbouwminister Jo Brouns vindt zelfs dat we een van de meest duurzame land- en tuinbouwsectoren hebben. Bovendien pakt de sector de methaanuitstoot verder aan via voedermaatregelen.
Meer artikelen bekijken