Startpagina Archief

Vaccin tegen EHD bij runderen toegelaten

Om een uitbraak van de epizoötische hemorragische ziekte (EHD) bij runderen te vermijden, is een toestemming afgeleverd voor het gebruik van het vaccin Hepizovac in België. Vanaf november zal dit vaccin beschikbaar zijn voor veehouders.

Leestijd : 2 min

Sinds oktober 2022 verspreidde EHD zich vrij snel in enkele Europese landen. Zo werden in Frankrijk al meer dan 4.500 uitbraken bevestigd. Daarop werd op 6 augustus een vaccinatiecampagne in Frankrijk gestart, waarbij met 2 miljoen vaccins 1 miljoen runderen kunnen worden gevaccineerd. Ook in Zwitserland, Spanje, Portugal en Italië werd de ziekte al vastgesteld.

Wat is epizoötische hemorragische ziekte?

EHD is een virale ziekte die niet besmettelijk is. Het virus wordt overgedragen door de beet van muggen van de soort Culicoïdes. De ziekte treft vooral runderen en hertachtigen, maar ook schapen en geiten kunnen ze oplopen zonder dat ze symptomen vertonen. In een aantal gevallen of bij bepaalde diersoorten kan de ziekte dodelijk zijn. Ze wordt niet overgedragen op mensen. EHD lijkt inzake symptomen en verspreiding een beetje op blauwtong. Zo vertonen besmette runderen lusteloosheid en een verminderde melkproductie.

Waakzaamheid geboden

Momenteel is er nog geen uitbraak van EHD in België, maar de Belgische autoriteiten houden de situatie in de gaten en merken op dat de ziekte dichter bij onze landsgrenzen komt. Vaccinatie van herkauwers is de enige effectieve manier om EHD te voorkomen. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke vroeg het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) om de toestemming voor het gebruik van een vaccin tegen EHD met de hoogste prioriteit te behandelen. Federaal minister van Landbouw David Clarinval volgt dit dossier op de voet. Vanaf november 2024 zal het Hepizovac-vaccin beschikbaar zijn voor veehouders. Zo zullen ze over een doeltreffend middel beschikken om de immuniteit voor hun kuddes te verzekeren en kunnen ze vermijden dat ze hun dieren verliezen en economische schade lijden.

Waarom een tijdelijke toestemming voor gebruik?

Dit soort toestemming wordt uitzonderlijk verleend bij een aanzienlijk risico op de uitbraak van een ernstige ziekte met gevolgen voor de volksgezondheid, de gezondheid van de dieren en het milieu. Meerdere rapporten van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) vermelden dat de ziekte inderdaad dergelijke risico's inhoudt en dat de ziekte al aanwezig is op een groot deel van het Franse grondgebied.

Voor runderen en hertachtigen

Het vaccin zal op de gebruikelijke manier worden verdeeld. De bijsluiter van het vaccin vermeldt dat dat het mag worden toegediend aan runderen. Maar ook andere vatbare diersoorten, zoals hertachtigen, kunnen worden gevaccineerd als de dierenarts dat nodig vindt.

FAGG

Actueel

Voir plus d'articles
Meest gelezen