Startpagina Archief

Regen deert

Hollandse

buitenbeurs niet

Regen en hagel weerhouden de agrarische sector van Nederland er niet van om naar AgroTechniek Holland te komen. Dit is een van de conclusies van editie 2024. Een andere conclusie kan zijn dat elektrificatie en autonomisering kansen bieden, maar nog niet voor iedereen zijn weggelegd of noodzakelijk zijn. Grote noviteiten ontbraken.

Leestijd : 6 min

AgroTechniek Holland (ATH) is de grootste mechanisatiebeurs in Nederland. Hij werd voor de tweede keer gecombineerd met GroenTechniek Holland (GTH). De beurzen worden georganiseerd door Fedecom Fairs, een dochter van brancheorganisatie Fedecom. De beurs werd gehouden van 11 tot en met 14 september in Biddinghuizen, in de Flevopolder. Het terrein is een permanent evenemententerrein, met verharde looppaden.

Het begon op de eerste dag met forse hagel- en regenbuien. Dat zorgde echter niet voor lagere bezoekersaantallen of een slechte stemming. Het zorgde er wel voor dat de activiteiten op het boerenland tot een minimum beperkt waren, waardoor er gelegenheid was voor oriëntatie op de beurs. Door de buien hadden de standhouders die onderdak konden bieden over aanloop niet te klagen. Het gaf een goede aanleiding voor een gesprek.

De overige 3 beursdagen verliepen onder bijna ideale omstandigheden. Dat zorgde wellicht ook voor de goede stemming onder bezoekers en standhouders. De resultaten en vooruitzichten voor akkerbouw en veehouderij zijn immers niet bepaald gunstig. Daardoor is de handel niet bepaald florissant te noemen. Toch ging het beursbezoek niet gepaard met chagrijn en leed het bezoekersaantal niet onder de vooruitzichten. Volgens het persbericht van de organisatie trokken maar liefst 55.000 bezoekers naar Biddinghuizen, om zich van de ontwikkelingen in de mechanisatie op de hoogte te stellen. Op de beurs waren alle toonaangevende merken binnen de Nederlandse mechanisatiesector aanwezig, behalve de fabrikanten van machines voor de aardappelteelt. Die waren actief op Potato Europe, dat tegelijkertijd in Frankrijk werd gehouden of ze sparen hun nieuws voor de komende Interpom in Kortrijk.

Bronzen Sikkel

De innovatieprijs van ATH, de Bronzen Sikkel, was dit jaar voor New Holland. Het prijs winnende IntelliSense-systeem zorgt er onder meer met een Lidar camera op de trekker voor dat de rijsnelheid van de trekker continu wordt aangepast aan het gewas, om een zo hoog mogelijke capaciteit te bereiken.

Ook GTH kreeg een innovatieaward, net als de Bronzen Sikkel, bepaald door een deskundige jury. Het Gouden Klavertje Vier werd dit jaar in de wacht gesleept door Wim van Breda, voor de MowHawk- module op een bermmaaier. Deze module geeft inzicht in de biodiversiteit en de toestand van de begroeiing in de wegberm.

Nieuwe T5 en nieuwe 5-serie

New Holland kwam met een nieuwe versie van de T5 naar de beurs, de T5.100 Dual Command. Deze  maakt deel uit van een serie van 5 trekkers tussen 80 en 120 pk. De trekkers hebben een tweetraps- powershift, in een 24V/24A-transmissie, met kruipversnellingen uit te breiden tot 40V/40A. Het meest opvallend is het nieuwe uiterlijk van de trekker.

Andere vernieuwingen zijn cabinevering, een digitaal instrumentarium en grotere achterwielen. Er zijn nu 38 inch velgen mogelijk, waar 34 inch de vorige grens was. Eveneens nieuw is Brake to Clutch, de ontkoppeling van de transmissie via het rempedaal.

Deutz-Fahr produceert de 5-serie in haar fabriek in Italië, maar de 5 Key Line komt uit Turkije. Dat maakt de trekker al iets goedkoper, maar hij wordt pas echt goedkoper door de trekker alleen in een standaarduitvoering aan te bieden. Dit maakt goedkoop produceren mogelijk. Standaard heeft de trekker airco, een radio en een tweetoerige aftakas met elektrohydraulische inschakeling. De serie was oorspronkelijk alleen voor de Turkse markt bestemd, maar SDF Benelux biedt hem nu als budgettrekker ook buiten Turkije aan. Het kleinste model, de 5075, is leverbaar voor net geen 40.000 euro.

Divers tractornieuws

Mechan Groep wil het aanbod van elektrische trekkers niet laten afhangen van alleen Fendt. Het wil ook Massey Ferguson aan kunnen bieden. Aangezien AGCO daarin vooralsnog niet voorziet, heeft Mechan Groep zelf een trekker laten ontwikkelen. Het zocht daarvoor samenwerking met de Nederlandse fabrikant Knegt. Deze bouwt al sinds 5 jaar Chinese Dongfeng-dieseltrekkers om naar elektrische aandrijving. Zowel de diesel als de elektrische versie worden onder de naam Knegt in Nederland aangeboden.

Knegt, gevestigd in Veldhoven, verving nu ook bij de Massey Ferguson 1700 de dieselmotor door een elektrische aandrijving. De trekker was klaar ten tijde van de beurs, maar een definitieve keuze voor elektromotor en accu is nog niet gemaakt. Het vermogen zal waarschijnlijk rond 40 kW uitkomen. In het eerste kwartaal van 2025 gaat deze trekker in productie, in het tweede kwartaal komt er een hydrostaat met cabine.

Wellink Equipment in Groenlo importeert machines voor landschapsbeheer in de brede zin van het woord. Een van de producten die het importeert, zijn de Better-tractoren van de Italiaanse fabrikant BM Tractor. Deze Better 175 is een compacte, hydrostatisch aangedreven trekker, met vierwielbesturing en de mogelijkheid om in hondengang te rijden. Met zijn omkeerinrichting is het veelzijdig inzetbaar. De chauffeur heeft altijd een goede zitpositie en goed zicht op zijn werk. Daarom kan hij ook op het landbouwbedrijf een gewaardeerde kracht zijn. Krachtbron is een viercilinder FPT-motor.

Hengers uit Coevorden is Lemken-dealer en noemt zich de schoffelspecialist. Het bedrijf is bekend door zijn levering van Lemken-slijtdelen. Het wilde ook graag een echte schoffeltrekker kunnen leveren en ontwikkelde deze samen met de engineers van Macon in Kraggenburg. De trekker is hydrostatisch aangedreven op alle 4 de wielen. De spoorbreedte is handmatig te verstellen tussen 150 en 225 cm. De wielbasis is over 60 cm te verstellen. Dit maakt de aanbouw van verschillende werktuigen tussen voor- en achterwielen mogelijk. De machine wordt aangedreven door een viercilinder Kubota- motor van 63 pk.

Gericht spuiten en elektrisch wieden

Een tweede plaats bij de Bronzen Sikkel-verkiezing was er voor de Rumex RXF900-spot sprayer. Deze stond bij Landkracht op de stand. Het is nog een prototype van een machine, naast de vorig jaar geïntroduceerde RXF600. Deze is succesvol door de markt ontvangen. Grote verschillen tussen de 900 en 600 zijn de grotere werkbreedte, van 9 ten opzichte van 6 m. Daarnaast heeft de nieuweling een kleinere afstand tussen de doppen – 4,2 cm in plaats van 6,7 cm – en 1,5 m tussen de camera’s in plaats van 2 m. Daardoor kan er nog gerichter worden gespoten.

Met stroom kan je onkruid bestrijden. Hiervoor toonde Andela Techniek & Innovatie uit Nagele de Electro Weeder. Andela heeft hier een geheel eigen invulling aan gegeven. Het hele subframe staat namelijk onder stroom. De bevestigingsplaten geleiden niet en daarom komt het frame niet onder stroom te staan. Er zijn verschillende vormen van strijkplaten, waardoor de machine inzetbaar is in meerdere gewassen.

Voordelen van deze machine zijn de grondige manier van bestrijding, ook van wortelonkruiden, en het onberoerd laten van de grond. Vanwege het hoge voltage heeft de machine een vrij zware trekker nodig om de generator aan te drijven. Bij deze werkbreedte een van ongeveer 200 pk. Na 3 jaar testen is de machine nu marktrijp.

Bodembewerking en -behoud

Op de stand van Farmstore was de Sky Methis PCS Scalpeur een van de noviteiten. Het is een cultivator voor ondiepe grondbewerking. Door een 130 % overlap van de scharen wordt de grond over de volle breedte volledig doorgesneden. Daardoor sterft niet alleen onkruid af, maar is de machine ook in staat om in het voorjaar een groenbemester te vernietigen. De machine is er in werkbreedtes van 3, 4 en 6 m gedragen en 6 en 8 m getrokken.

Een Gelderse veehouder bedacht een heel simpel systeem om de bodemdruk van een trekker of machine te verkleinen. Hij liet het systeem door machanisatiebedrijf JaboTech in Nijbroek verder ontwikkelen en bouwen. Het systeem bestaat uit 2 platen. Door deze hydraulisch uit elkaar te duwen, worden steunplaten hydraulisch uitgeklapt.

Er zijn verschillende platen leverbaar, waardoor niet alleen de bodemdruk te verkleinen is, maar ook de trekkracht te vergroten is. De platen zijn in verschillende diameters leverbaar, waardoor het een heel universeel systeem is, toepasbaar op veel trekkers en machines.

De Rosko-schoffels van Van der Sluis Agro in Genemuiden lijken nieuw. Toch zijn ze dat niet. Al in 1998 kwam Dijk Innovaties met een gewasgeleide schoffel. Die maakte het mogelijk om dicht langs de planten te schoffelen zonder dure cameratechiek. Deze gewasgeleide schoffel is een van de 2 modellen die Van der Sluis nu produceert. Het andere model dateert van 2010 en dat is een schoffel die niet aan een parallellogram hangt, maar die met een bladveer in de grond wordt gedrukt. Een geleideplaat zorgt voor de juiste diepte en een schijfje voor de schoffel zorgt voor rechtuit stabiliteit en voorkomt stroppen. Met de productie in Genemuiden wil Dijk Innovaties beide schoffels nieuw leven inblazen.

Er waren verschillende stands op ATH waar een trekkerbumper met ingebouwde compressor stond, waarmee je snel je bandenspanning op peil kunt brengen via een drukwisselsysteem. Float Control is een nieuw merk van Zuid-West Banden. Het is niet alleen in een trekkerbumper te bouwen, maar door zijn compacte afmetingen ook op andere plaatsen en machines.

Het systeem is via isobus of via een speciale control box te bedienen. De compressor wordt hydraulisch aangedreven. The Dutch Soil Solution noemt het bedrijf deze ontwikkeling.

Arend Jan Blomsma

Actueel

Voir plus d'articles
Meest gelezen