Startpagina Archief

Geen kalenderdagen tellen, maar zonne-uren

Vorige week werd de uiterste inzaaidatum voor vanggewassen verlengd. Het was het zoveelste bewijs dat kalenderlandbouw niet werkt. Voor de groei van een gewas tellen immers niet de kalenderdagen, maar vooral de uren zonneschijn waarvan het kon genieten.

Door het natte en koude voorjaar konden gewassen zoals aardappelen, maïs en groenten niet tijdig in de grond. De zomer die we gekend hebben, compenseerde – afhankelijk van regio en gewas – wel ietwat de achterstand in groei. Globaal was dit echter ruim onvoldoende. Staalnames van proefcentra bevestigen dat het nog te vroeg is om volop maïs te gaan hakselen, laat staan te dorsen, of om ieder perceel bewaaraardappelen te rooien. De vertraging die we dit voorjaar opliepen, zal dit najaar tot verdere vertraging in het teeltverloop leiden.

...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement

Actueel

Voedermaatregelen verminderen klimaatimpact van melkvee

Veeteelt Veeteelt heeft een impact op klimaatverandering via de uitstoot van broeikasgassen zoals methaan. De rundveesector moet methaan reduceren zoals vastgelegd in het Convenant Enterische Emissie Rundvee (CEER). De uitvoering van dat convenant wordt dit jaar geëvalueerd.
Voir plus d'articles
Meest gelezen