Startpagina Archief

Met agro-ecologie naar een duurzamer voedselsysteem

Agro-ecologie is geen eenduidig lastenboek of landbouwsysteem, maar een mogelijk veranderpad naar een duurzamer voedselsysteem. Het steunt op een lijst principes over gezonde processen en relaties tussen mens, landbouw en natuur. De interesse hiervoor neemt toe. ILVO-onderzoekers Koen Willekens (expert bodembeheer en agro-ecologie) en Mathias Coug-non (veredelaar voedergewassen) vertellen er meer over.

De term ‘agro-ecologie’ wordt vaak gebruikt om een toekomstig ideaal te schetsen van een volledig duurzame landbouwproductie. In de agro-ecologische principes wijst men op de samenhang tussen de ecologische problemen en de socio-economische uitdagingen. Die 2 samen aanpakken bevordert de transitie naar een duurzamere landbouw. “Diversiteit is daarbij het sleutelwoord: in gewassen, bemestingsvormen, biologie, aanpak van insecten, het landschap … Daarom zorg je het best voor kleine landschapselementen (hagen, heggen…)”, stelt Koen Willekens...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement

Actueel

Voedermaatregelen verminderen klimaatimpact van melkvee

Veeteelt Veeteelt heeft een impact op klimaatverandering via de uitstoot van broeikasgassen zoals methaan. De rundveesector moet methaan reduceren zoals vastgelegd in het Convenant Enterische Emissie Rundvee (CEER). De uitvoering van dat convenant wordt dit jaar geëvalueerd.
Voir plus d'articles
Meest gelezen