Startpagina Archief

Europa breidt

versoepeling

landbouwregels

na natuurramp uit

Landbouwers die het slachtoffer geworden zijn van een natuurramp of van extreme weersomstandigheden en die daardoor niet langer kunnen voldoen aan bepaalde verplichtingen van het Europees landbouwbeleid, zullen op een administratieve lastenverlichting kunnen rekenen. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.

Leestijd : 2 min

Landbouwers kunnen nu reeds overmacht of uitzonderlijke omstandigheden inroepen om aan hun verplichtingen te ontkomen zonder Europese inkomenssteun te verliezen. Daar komt echter heel wat papierwerk bij kijken, zowel voor de getroffen bedrijven als voor de betrokken overheid.

De Commissie heeft nu een officiële communicatie verspreid waarin ze schrijft dat het niet langer zo is dat individuele bedrijven zullen moeten aantonen dat ze schade hebben geleden van natuurrampen of vrieskou, lange droogte of andere extreme weerfenomenen. Overheden zullen een gebied kunnen afbakenen waarbij er a priori van zal worden uitgegaan dat alle landbouwbedrijven die zich erin bevinden getroffen zijn. Op die manier zullen de landbouwers niet langer zelf hun schade moeten bewijzen.

Rompslomp verminderd

De nationale of regionale overheden zullen ook geen satellietbeelden voor elk bedrijf afzonderlijk moeten aanleveren, maar slechts voor de hele afgebakende zone. Ook voor hen wordt de rompslomp dus verminderd. De mededeling van de Commissie is een nieuwe maatregel die de onvrede van de landbouwers over het (Europees) landbouwbeleid moet temperen. Na de boerenprotesten van begin dit jaar kwam de Commissie in februari al met een aantal kortetermijnmaatregelen, zoals een versoepeling van de vereiste om een deel van de landbouwgronden braak te laten liggen.

Aangekondigde versoepeling

Deze mededeling werd toen ook aangekondigd en nu in praktijk omgezet. Een bredere versoepeling van de milieuvoorwaarden voor landbouwers werd in de lente goedgekeurd door het Europees Parlement en door de lidstaten, en trad op zaterdag 25 mei in werking.

“We werken hard om de zorgen van landbouwers omtrent minder bureaucratische verplichtingen en meer flexibiliteit aan te pakken”, zegt Eurocommissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski. “De landbouwstiel is een van de beroepen die het meest zijn blootgesteld aan de klimaatverandering en aan de gevolgen ervan. De verduidelijking die wij nu aanbrengen, geeft (landbouwers) de duidelijkheid dat ze hun inkomenssteun kunnen houden, ook al kunnen ze niet meer aan hun verplichtingen voldoen. Ze hebben geen nood aan extra zorgen als ze met een dramatische natuurramp worden geconfronteerd.”

Belgisch minister van Landbouw David Clarinval, die ook tijdelijk voorzitter is van de Europese ministerraad, is tevreden met het initiatief van de Commissie. “Voortaan kunnen de regio's afwijkingen van het GLB (gemeenschappelijk landbouwbeleid) toestaan voor landbouwers wanneer ze door extreme weersomstandigheden, zoals ernstige droogte of overstromingen, niet aan de regels kunnen voldoen”, zegt hij. “Ik ben blij met dit antwoord op de landbouwcrisis dat we aan de Commissie hebben gevraagd om te geven. Boeren zijn immers de eersten die door deze gebeurtenissen worden getroffen.”

Belga

Actueel

Voedermaatregelen verminderen klimaatimpact van melkvee

Veeteelt Veeteelt heeft een impact op klimaatverandering via de uitstoot van broeikasgassen zoals methaan. De rundveesector moet methaan reduceren zoals vastgelegd in het Convenant Enterische Emissie Rundvee (CEER). De uitvoering van dat convenant wordt dit jaar geëvalueerd.
Voir plus d'articles
Meest gelezen