stijgen bij stijgende olieprijzen
Europa kunnen de natte weersomstandigheden de maïsinzaai vertragen. Ook de bloei van koolzaad lijdt onder de nattigheid.

Stijgende tarweprijs
De Europese tarweprijs steeg de week voor Pasen stevig tot 207 euro/ton. Het is van half februari geleden dat de tarweprijs nog deze hoogte kon vinden. De onrust rond het Zwarte Zee-gebied en de exportonzekerheid die daar terug is toegenomen ondersteunen de prijs. Ook het herstel van de maïsprijs zorgt voor ondersteuning.
Herstel maïsprijs
In Europa steeg de maïsprijs sinds begin maart van 172 euro/ton naar ongeveer 193 euro rond 22 maart. De prijs fluctueerde rond dit bedrag tot begin april in de eerste handelsdagen na Pasen. Ook het USDA-kwartaalrapport rond voorraden en areaal deed vooral in de VS de maïsprijs op 28 maart stevig stijgen, omdat het rapport voor maïs in de VS sprak over lagere stocks dan verwacht en ook over een lager areaal. Dat areaal zou maar liefst 4,88% lager liggen dan vorig seizoen. “Deze waarschijnlijke verhoging van de maïsmarges kan boeren alsnog stimuleren om het maïsareaal tussen nu en het begin van de aanplant nog op te trekken”, meent Raf Beyers. “Amerikaanse akkerbouwers lijken ook gemakkelijker voor hun geliefde (grotere) maïs te gaan.”
De stijging na het USDA-kwartaalrapport lijkt nu wel wat te milderen, zeker nu er berichten komen dat de Chinese douane verschillende handelaars aanspoort om de maïsleveringen te beperken om de lokale markt niet te veel te verstoren. Maïs kan nog wel steun ondervinden, zeker in de VS, door de goede vraag vanuit de Amerikaanse ethanolsector.
Binnen Europa kunnen de natte weersomstandigheden de inzaai van maïs, die binnenkort toch van start zou moeten gaan, vertragen. Dat kan mogelijk opbrengstderving betekenen.
Neerwaartse trend koolzaadprijs gekeerd
In Europa blijven de koolzaadprijzen stijgen, na nog wel even een dipje op 28 maart. “Zo ging de prijs op een maand tijd al bijna 10% hoger, naar nu ongeveer 453 euro/ton. De neerwaartse trend die we sinds december zagen, lijkt daarmee gekeerd. Stevige palmolieprijzen zorgen mee voor deze consolidatie. Het oliezadencomplex krijgt ook zeker ondersteuning van de olieprijs, die maar blijft stijgen. Een vat Brent tikt bijna de prijs van 90 dollar aan en een vat West Texas Intermediate (WTI) zit dicht bij de 86 dollar. Dit doet de crushmarge toenemen, wat de vraag levendig en op recordniveaus brengt en dus de fysieke premies opdrijft.”
De start van de bloei van koolzaad in West-Europa vindt plaats onder regenachtige weersomstandigheden, wat de mogelijke hoge invoerbehoeften van Europa nog versterkt.
Daarnaast zorgen hoge temperaturen in Maleisië voor een beperking van de productie palmolie. Dat tilt de prijs naar het hoogste niveau sinds november 2022. Raap is het duurste geworden in het eiwitcomplex. De ban op import van Russische goederen zorgt ook voor paniek op de voorkant van raapzaadschroot, wat de prijs ook verder omhoog stuwt.
Hoger areaal soja in VS
Traders verwachtten voor het USDA-kwartaalrapport van 28 maart dat er in de VS 3,5% meer soja zou ingezaaid worden dan vorig seizoen. Het USDA-rapport bevestigde dit. De sojastock van 1 maart kwam in de VS nog bijna 1% hoger uit dan verwacht. De combinatie van het nieuws uit dit USDA-rapport en de zeer hoge Zuid-Amerikaanse sojaoogst, die meer en meer aanbod beschikbaar maakt, zorgt ervoor dat de sojameelprijs terug daalt en het niveau vindt van begin maart, en dat deze er zelfs onder duikt. Beyers:“Sojameel ondervindt meer prijsdruk dan sojabonen, wat te verklaren is door aantrekkelijke crushmarges, nu de olieprijzen blijven stijgen.