
Spoed smaakt niet
De linkse oppositiepartijen konden het niet smaken dat het decreet met spoed werd ingediend, hoewel het akkoord al anderhalve maand oud was. “Dit is ongehoord”, zei Mieke Schauvliege van Groen. “We krijgen hier in extremis een aanpassing aan het mestbeleid door de strot geduwd. Ik wil jullie erop wijzen dat uit een evaluatie net is gebleken dat de waterkwaliteit opnieuw achteruitgaat in plaats van vooruit. Het antwoord dat jullie daarop bieden is de regels versoepelen, zodat we nog slechtere kwaliteit gaan krijgen.”
“Ik heb grote vragen bij de juridische robuustheid van dit decreet”, zei Jos D'Haese van PVDA. Hij vroeg samen met de andere linkse oppositiepartijen een advies van de Raad van State, maar daarvoor werd niet het vereiste derde van de stemmen gevonden. Stefaan Sintobin van Vlaams Belang kon zich wel vinden in de inhoud van het decreet, maar had ook vragen bij de gang van zaken.
Boerenbond tevreden
“Met het voorstel van decreet dat in het parlement werd goedgekeurd wordt een eerste reeks van maatregelen genomen die landbouwers onmiddellijk zullen voelen. De doelstelling van het huidige MAP, zijnde het verbeteren van de waterkwaliteit, blijft hiermee gehandhaafd. De boeren worden op deze manier echter wel verlost van onredelijk hoge boetes en voor bepaalde vergetelheden krijgen ze in de toekomst eerst een waarschuwing, terwijl ze nu nog onmiddellijk een boete krijgen”, zegt Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens.
“Landbouwers moeten zich kunnen focussen op hun veldwerkzaamheden, zonder wakker te moeten liggen van torenhoge boetes die vaak het gevolg zijn van kleine onregelmatigheden of van het onbewust niet-naleven van administratieve verplichtingen”, zegt Maarten Moermans, ondervoorzitter van Groene Kring.
Afzwakking ten koste van de waterkwaliteit
Bond Beter Leefmilieu (BBL), Natuurpunt en de West-Vlaamse Milieufederatie reageren verontwaardigd op de versoepelde mestwetgeving. Ze noemen het “niet alleen ongezien en een democratie onwaardig, maar ook een compleet fout signaal naar de landbouwsector. De Vlaamse waterkwaliteit is immers beneden alle peil. Nu de teugels vieren en hardleerse overtreders met fluwelen handschoenen aanpakken, komt ongetwijfeld als een boemerang terug voor de hele sector.”
“De Vlaamse meerderheidspartijen Open Vld, cd&v en N-VA zwichten opnieuw voor de tractoren”, hekelen de milieuverenigingen. “Net voor de plenaire zitting van het Vlaams parlement agendeerden de meerderheidspartijen een wijziging aan het mestdecreet. De nieuwe regelgeving werd vervolgens, zonder enige impactanalyse, en met nul mogelijkheid tot discussie voor stemming voorgelegd. De meerderheid ramde de wijziging van het decreet er gewoon door. Een dergelijke manier van werken ondergraaft het democratische proces en doet de geloofwaardigheid van de politiek geen deugd”, klinkt het.