Startpagina Archief

Leren uit de aanpak in de intensieve veehouderij

Wie (al een tijdje) meedraait in de intensieve veehouderij weet dat je meestal niet zomaar een stal binnenstapt. Bioveiligheid is in die sector immers geen loos woord. Hans Nauwynck, professor en viroloog aan de UGent, ergert zich dan ook – terecht – aan de lakse houding die de burger op dat vlak hanteert. Covid-19 zal, volgens Nauwynck, dan ook niet de laatste pandemie zijn.

Nu de wereld al maanden moet omgaan met Covid-19, zou je denken dat we intussen beter vertrouwd zijn met bioveiligheid. Niets is echter minder waar. Bovendien zoekt de gemiddelde mens dikwijls achterpoortjes waar adviezen gelden of verplichtingen worden opgelegd. In de intensieve veehouderij is de aandacht voor bioveiligheid wél een standaardpraktijk. Een veehouder is immers beducht voor rondwarende virussen en bacteriën.

De controle van virale dierziekten wordt volgens dierenarts Hans Nauwynck dan ook veel efficiënter aangepakt dan...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement

Actueel

Voedermaatregelen verminderen klimaatimpact van melkvee

Veeteelt Veeteelt heeft een impact op klimaatverandering via de uitstoot van broeikasgassen zoals methaan. De rundveesector moet methaan reduceren zoals vastgelegd in het Convenant Enterische Emissie Rundvee (CEER). De uitvoering van dat convenant wordt dit jaar geëvalueerd.
Voir plus d'articles
Meest gelezen