Waar gaat de koe
de wei (nog) op?
Beweiden van melkkoeien beroert burgers en boeren. Burgers waarderen het welzijn voor de koeien en de ecosysteemdiensten die beweiding oplevert voor mens en milieu. Boeren kiezen voor deze traditionele vorm van rundveehouderij voor een betere diergezondheid, ruwvoerbenutting of melkkwaliteit... Beweiding draagt ook vaak positief bij aan de bedrijfsrendabiliteit. Toch kent begrazing in Europa een dalende trend. Waarom en hoe kunnen we deze trend keren?
Onderzoekers uit Nederland, Ierland en Duitsland brachten de beweiding van melkvee in Europa in kaart. Ze deden dit aan de hand van enquêtes en groepsgesprekken met leden van de werkgroep ‘Begrazing’ van de European Grassland Federation (EGF) over een periode van 10 jaar (2010 tot 2019). Het resultaat is geen volledig overzicht, maar biedt wel...
Dit artikel is alleen voor abonnees
U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt
Abonneer nu
Al abonnee of geregistreerd?
Log in of
Activeer uw abonnement