Agro Expo in Roeselare is niet alleen een beurs met een rijke geschiedenis. Na 40 jaar en op de 20ste editie, die liep van zaterdag 25 tot en met maandag 27 januari, is het vandaag ook de beurs die de hedendaagse land- en tuinbouw op de kaart zet. “We kijken voluit naar de toekomst, met veel uitdagingen, kansen en dilemma’s”, aldus voorzitter Rik Vandewildemeersch.
20ste editie breekt records
2.500 vierkante meter standruimte, 170 standhouders, 35-tal nieuwe partners, Agro Expo is meer dan ooit springlevend en brak dit jaar alle records. Er heerste dan ook een sfeer van heel veel gezelligheid, waarin vele contacten werden gelegd. “Agro Expo weerspiegelt de dynamiek die er leeft in de sector.” Deze editie ging ook veel aandacht naar de Young Generation, de jonge generatie land- en tuinbouwers.
Naast het traditionele beursgebeuren was er ook weer een hoogstaande veiling van melkkoeien, de ruim bekende Koeparade (p. 10) en de symposia (p. 9), die op maandag op de agenda stonden. Voor elk wat wils dus. Dit jaar was er ook een samenwerking met de Vives-hogeschool.
Innovatie en jonge boeren
Het was voor de rondgang van de prominenten op Agro Expo op zaterdag uitkijken naar de toespraak van Vlaams landbouwminister Hilde Crevits, die uit de buurt komt. Ze ging onder andere in op de 20ste editie, of de ‘porseleinen’ editie. “We moeten verder investeren in veerkracht en innovatie. Zeker in West-Vlaanderen is de erkenning voor de land- en tuinbouw bij een breed publiek nog groot. Dat ligt soms anders in andere provincies, waarmee ik zeker geen steen wil gooien.”
Er zijn volgens de Vlaamse landbouwminister een aantal belangrijke uitdagingen: de prijzen, de pachtwetgeving, de instroom van jongeren... “Het is belangrijk om te blijven herhalen dat in het klimaathoofdstuk de land- en tuinbouwers niet het probleem zijn, maar net de oplossing kunnen en zullen zijn. Dat wordt nog te weinig benadrukt. Boeren zijn probleemoplossers, en geen veroorzakers van diverse moeilijkheden.”
Vlaams landbouwminister Hilde Crevits pleitte uitdrukkelijk voor meer samenwerking en overleg tussen de overheid en de landbouwers. “Alle maatregelen die worden genomen moeten bij de landbouwers worden afgetoetst. We moeten hand in hand de uitdagingen aangaan, onder meer over waterkwaliteit en waterbeheer.”
Centrum van Food Valley
Kris Declercq, burgemeester van Roeselare, benadrukte op het officieel gedeelte tenslotte nog de kracht van Roeselare als mekka van de Food Valley, van de groentetuin van Europa.
Na de speeches volgde de rondgang. De prominenten hielden onder andere halt bij Boerenbond, de stand van de Vlaamse overheid en de REO Veiling waar lekkere soep en een smakelijk hapje werden gepresenteerd.
Lieven Vancoillie