nu tijd voor controle en opvolging

Bieten
Haagwinde, veenwortel en melkdistel hebben slechts een zeer beperkt vitaal wortelsegment nodig om opnieuw wortel en blad te schieten en dus te hergroeien.
Matrigon toevoegen zal hier de Betanal behandelingen versterken. Matrigon kan vanaf het 2-bladstadium aan 0,250 l en vanaf het 4-bladstadium aan 0,5 l in het FAR-systeem bijgevoegd worden.
Aardappelopslag zal door de coloradokever opgeruimd worden, aangezien we nu reeds vrij regelmatig coloradokevers opmerken op aardappelopslag.
Aardappelen
Het Vlaamse areaal consumptieaardappelen is 6 % gezakt en dus minder dan eerst gedacht. De daling is vooral in de vroege en halfvroege rassen terug te vinden, omdat er 14 dagen later gestart wordt met contracten. Bij de late rassen is de daling heel beperkt. De pootgoedteelt kent een lichte stijging.
Aardappelen kennen een vlotte kieming. Vanaf 14 dagen na uitplant is een opkomstcontrole nuttig. Traditioneel verloopt de kieming van Challenger trager dan die van Fontane en Bintje.
Ook controleren of de onkruidbehandeling voldoende geslaagd is, mogen we nu zeker noemen als advies.
Bijsturen tegen breedbladigen kan met metribuzin (Sencor SC) en Titus aan 40 g + Trend 100 ml per 100 l/ha behandelingen. De hoeveelheid metribuzin hangt af van het ras. Raadpleeg hiervoor uw fytohandelaar. Voer de behandeling steeds op een zeer droog gewas uit en dus nooit ‘s morgens!
Let op bij de correctie tegen grassen dat er een erkend middel gebruikt wordt.
We zagen reeds coloradokevertjes op sommige percelen van bij de opkomst! Begin ook tijdig met de phytophthorabehandelingen.
Granen
De tarwe komt in de aar. Hier is het dus tijd voor een laatste fungicidebehandeling naar aarziekten toe.
Ook een insecticide om de planten en vooral de aren luisvrij te houden is nuttig. Ook zien we al wat graanhaantjes.
Daar we in andere teelten de bladluisdruk zien toenemen, kunnen we dit straks ook in de tarwe verwachten.
Groenten
Algemeen neemt de bladluisdruk toe in selder en kolen. Ook zien we vrij veel ei-afleg van de koolvlieg.
Door de drogere omstandigheden tot begin deze week zijn er tot hiertoe nog niet veel eitjes kunnen uitgroeien tot larven. Bij vocht krijgen de eitjes wel de kans om uit te groeien.
Neonicotinoïden
Nieuwe erkenningen
Om de balans toch wat in evenwicht te houden, stellen we graag een paar nieuw producten voor.
Bij de fungiciden is er o.a. ‘Zorvec Enicade’ van Dow-Dupont. Deze OD-formulering is niet alleen een nieuwe actieve stof (100 g/l oxathiapiprolin), maar ook een volledige nieuwe groep: door FRAC als groep 49 aangeduid. Dit betekent dat er weinig gevaar voor kruisresistentie is met de bestaande fungiciden.
Het wordt als preventief middel geadviseerd en is erkend voor vier toepassingen aan 0,150 l/ha in zowel consumptie- als pootgoedteelt. Meng dit steeds met een fungicide met een ander werkingsmechanisme. Dit laatste zal niet moeilijk zijn, aangezien het dus een totaal nieuwe groep is.
Toch zal het door Dow-Dupont samen met amisulbrom (Evitto, Canvas, Gachinko, Santinas) op de markt komen en als 1 l Zorvec samen met 2 l amisulbrom verpakt zitten. Deze laatste wordt dus aan 60 g actieve stof of 0,3 l product per ha geadviseerd. Vanaf 2020 zou er dan een kant-en-klaar product op de markt komen.
Het kent een snelle regenvastheid, beschermt zeer goed het nieuwe loof, kent een goede herverdeling in het blad en is zeer sterk tegen stengelphythoftora volgens de Euroblight-bevindingen.
Naast Challenge komt nu ook Frontier Elite in knolselder als hulp voor het verdwenen Linuron. Erkend aan 0,35-0,5 l ha in 4 tot 6 bladstadium met één toepassing.
Closer SC (120 g/l sulfoxaflor) is een nieuwe insecticide in komkommer, tomaat, aubergine, augurk, courgette, meloen, pompoen onder bescherming. Vooral tegen witte vlieg is dit zeer welkom.