Startpagina Archief

Aasgieren

Leestijd : 3 min

Aasgieren

Ik ben iemand die de actualiteit op de voet volgt. Uiteraard met iets meer aandacht voor alles wat onze sector aangaat. Wat mij daarbij opvalt is dat men afgaande op de omschrijvingen van de onderwerpen blijkbaar van de ene crisis in het andere schandaal rolt.

Denken we maar aan de bankencrisis, het schandaal van sjoemelsoftware in dieselauto’s, de zakkenvullende politici via mandaten in allerlei schimmige organisaties, de aankoop van nieuwe legervliegtuigen, de fipronilcrisis en uiteraard ook het vleesschandaal. De meeste van deze problemen eindigen in het opstappen, meestal nog met een flinke opstapvergoeding of promotie, van de hoofdrolspelers. Behalve wanneer er een probleem is ergens in de voedselketen. Dan is opeens heel de sector rot, schreeuwt men moord en brand en heeft iedereen in de sector slechte bedoelingen, terwijl er nooit een risico voor de volksgezondheid geweest is.

Heeft er al eens iemand stilgestaan hoe dergelijke uitspraken aankomen bij onze hardwerkende boeren? Die elke dag - en dat bedoel ik letterlijk – van ’s morgens tot ’s avonds in de weer zijn om hun dieren en teelten met de beste zorgen te omringen. Het is duidelijk dat hier andere overwegingen spelen, bepaalde drukkingsgroepen grijpen elke gelegenheid aan om de landbouwsector te demoniseren en telkens weer slagen zij erin de nodige media-aandacht te krijgen.

Het is vooral uit de hoek van de vegetariërs/veganisten, dat men maar blijft komen met telkens nieuwe “schokkende beelden” uit de industriële veehouderij. Als aasgieren cirkelen zij rond hun prooi, wat wel heel cynisch is voor een vegetariër! Hun doel is niet de leefomstandigheden van de dieren verbeteren maar door de consument te misleiden en te bruuskeren deze te bekeren tot een vleesvrij voedingspatroon. Ik heb in discussies met dergelijke mensen – wanneer koeien afgeschilderd worden als weinig efficiënt en slecht voor het milieu - al dikwijls voorgesteld dat zij bij mij gerust in de weide mogen komen gras eten. Verder merk ik dan ook fijntjes op dat onze koeien heel wat reststromen van de humane voedingsindustrie valoriseren door ze om te zetten tot vlees en melk. Denk maar aan bietenpulp, draf, sojaschroot, aardappelschillen, enz… Ik heb ondertussen ook al wel door dat je dergelijke fanatici niet tot andere gedachten kunt brengen, maar dat neemt niet weg dat het belangrijk is om als sector te blijven communiceren met de andere consumenten en te blijven vertellen hoe veilig, kwaliteitsvol en met respect voor dierenwelzijn ons vlees geproduceerd wordt.

Natuurlijk stel ik mij ook vragen hoe het mogelijk is dat men vlees dat over de houdbaarheidsdatum is, zogezegd door een menselijke fout in het geval van het kalfsvlees, nog probeert te exporteren. Maar dat wil nog niet zeggen dat alle boeren sjoemelaars zijn, wij leveren namelijk gezonde levende dieren af aan het slachthuis, van een vervaldatum is hierbij dus geen sprake! Als iedereen op zijn plaats in de keten zijn verantwoordelijkheid en beroepsethiek ter harte neemt kan de consument zeker zijn van de veiligheid van het vlees dat in koeltoog ligt.

Afgelopen vrijdag tijdens de algemene vergadering van MCC–Vlaanderen, waar de voltallige landbouwpers aanwezig was, maakte ik me de bedenking dat de algemene pers ontbrak. Uit de presentatie van het jaarverslag blijkt nogmaals welk een topkwaliteit melk onze Vlaamse melkveehouders afgelopen jaar weer afleverden aan de zuivelfabrieken. Deze resultaten zouden de algemene pers moeten bereiken, maar blijkbaar hebben we als landbouwsector te weinig de reflex om aan iedereen te laten zien hoe goed we bezig zijn. Terwijl we de mensen die de landbouwbladen lezen al lang niet meer moeten overtuigen van dit gegeven. Als de consument zou weten welk kwaliteitsproduct hij in zijn melkglas krijgt zou hij ook gaan beseffen dat melk voor 59 cent per liter -zoals een grootwarenhuisketen deze week in hun folder aanprijst- nooit een eerlijke vergoeding voor de melkveehouder kan opleveren. Want zolang de consument het normaal vindt dat de supermarkten vlees, groenten, melk en ander fruit met kortingen blijven verkopen zal de primaire producent altijd de uitgeperste citroen zijn die regelmatig zijn kwaliteitsvolle producten onder de kostprijs moet afleveren.

Marcel Heylen

Melkveehouder in Geel

Actueel

Voir plus d'articles
Meest gelezen