
Samen innoveren
Naast inzet en arbeid zijn er ook mi
Wijnbouw
Een belangrijke innovatie waarnaar meermaals werd verwezen tijdens de officiële opening is de opkomende wijnbouwteelt als alternatief voor een sterk onder druk staande appelteelt. De heer Leclere maakte zich de bedenking dat ook in de wijnbouwsector de concurrentie vanuit heel de wereld zeer groot is. Hierom verwees hij naar een economische studie die de mogelijkheden en de te volgen weg in de uitbouw van de wijnbouwteelt verder moet onderzoeken.
Voor de opleiding van toekomstige wijnbouwers staan de tuinbouwschool en de studiekring alvast paraat.
Jammerlijke start
Ook Limburgs gedeputeerde voor landbouw Inge Moors hield een toespraak tijdens de officiële opening van de Werktuigendagen Sint-Truiden. Ze kon er helaas niet omheen, maar moest bemerken dat het seizoen 2017 een jammerlijke start heeft genomen voor de fruittelers. In de nacht van 19 op 20 april werden fruittelers immers getroffen door sterke vorst, een zware klap voor de nog kwetsbare bloesems. De ware omvang van de schade is nog niet volledig opgetekend, maar de eerste ramingen schetsen een zeer negatieve oogstprognose met zware verliezen. Het PCfruit is bezig om gegevens te verzamelen om de sectorverliezen verder in kaart te brengen.
Gelukkig kon de gedeputeerde terugvallen op positievere feiten: het belang van de fruitteeltsector en bij uitbreiding deze van de ganse land- en tuinbouwsector in Limburg. Zo zouden de bijna 3.000 Limburgse land- en tuinbouwbedrijven een productiewaarde realiseren van 670 miljoen EUR waarvan één derde afkomstig is van de fruitteelt. Wanneer we kijken naar heel het agrobusinesscomplex - dat ook de productie, verwerking en vermarkting omvat - wordt dit geschat op een 6,2 miljard EUR. Goed voor een totale tewerkstelling van zo’n 20.000 mensen en een 31.000 seizoensarbeiders.
Speerpuntsector
De gedeputeerde gaf aan dat de Limburgse land- en tuinbouwsector in het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat dan ook opgenomen is als speerpuntsector voor de provincie. Voor gedeputeerde Moors is het innovatieve karakter van de Vlaamse fruitsector een belangrijk kenmerk. Ze wees op de sterke evolutie inzake teelt- en gewasbeschermingstechnieken. En zo belandden we weer bij het thema van deze beurseditie: ‘Samen innoveren’.
Gedeputeerde Moors stelde dat het enkel is door blijvend te innoveren dat de fruitteler zich duurzaam kan positioneren in een competitieve mondiale fruitsector. Steeds meer wordt van de fruitteler verwacht dat hij - door blijvend te innoveren - de impact van zijn teelthandelingen op mens en omgeving tot een minimum beperkt. We stellen alleen maar vast dat onze fruitteelt hierin als beste leerling van de klas presteert.
Het instellen van IPM (Integrated Pest Management) of de geïntegreerde gewasbeschermingsverplichting voor alle land- en tuinbouwers in 2014 was voor de fruittelers een formalisering van technieken die reeds lang werden toegepast.
Gedeputeerde Moors haalde tevens aan dat de wijnbouw in Limburg sterk aan het opkomen is. Dit was
Zorgen
Veerle Heeren, burgemeester van Sint-Truiden, gaf aan dat wanneer de beleidsmakers en de lokale bestuursploeg samen zijn, ze zich onder elkaar toch wel eens zorgen durven maken over de fruitsector. Ze haalt de Ruslandboycot aan die de sector sinds 2014 treft. Vorig jaar kwam er het noodweer met de storm eind juni bij en eind april was er dan de vriesnacht die op fruitplantages schade aanrichtte. Ook de voorbije weken was niet echt het weer waar je ‘happy’ van wordt.
“Eén pechjaar kan je mogelijks wel overbruggen, maar kan drie à vier pechjaren?”, vroeg de burgemeester zich af. Daarom vindt ze het belangrijk dat op federaal en Vlaams niveau de fruittelers in de mate van het mogelijke beroep kunnen doen op het rampenfonds, waarbij uitbetalingen snel moeten gebeuren. “Wat kan de rol van het lokaal bestuur en het land hier zijn?”, stelde ze zichzelf de vraag.
Tevens maakte ze zich de bedenking dat Antwerpen wel eens de draaischijf van onze economie wordt genoemd. Maar volgens burgemeester Heeren mag de fruitteelt zich de draaischijf van de Haspengouwse economie noemen. In de regio zijn er immers een 6.000 tewerkgestelden in de sector en er zijn ook nog eens de afgeleide jobs.
Hilde Vautmans, Europarlementslid en schepen van landbouw, pikte naadloos in op de uiteenzett
Als deel van een oplossing noemt ze het eten van ‘eigen fruit’, en dit met minimaal drie stuks per dag. “Daarmee kunnen we veel doen. Dit is niet alleen goed voor de consument en de boer, maar ook voor onze economie”, stelde ze nog.
Opnieuw naar Rusland?
Vanuit het kabinet van de minister van Landbouw, Willy Borsus, was Wim De Vos vertegenwoordigd. Hij gaf aan dat ze op het kabinet goed weten dat de fruitsector zwaar te lijden heeft onder het Russisch embargo. “Op Europees niveau heeft de Federale regering herhaaldelijk gepleit voor steun aan de getroffen fruittelers. Daarnaast was er het initiatief van de task force fruit”.
Samen met de gewestministers staat minister Borsus klaar om de toegang tot de Russische markt weer mogelijk te maken zodra de geopolitieke situatie verandert. “Dit kwam onlangs nog ter sprake in een vergadering met Europees Commissaris Andriukaitis”, geeft Wim De Vos aan. Hij wijst erop dat de regering van de export van onze landbouw- en agrovoedingsproducten een prioriteit heeft gemaakt. Dit met name via een versterking van de diensten die verantwoordelijk zijn voor de ondersteuning van de export bij het FAVV.
Wim De Vos kaartte ook aan dat bijna alle land- en tuinbouwbedrijven steeds KMO’s of zelfstandigen zijn. “Alle ‘KMO-vriendelijke’ maatregelen die sinds 2,5 jaar tot stand kwamen gelden natuurlijk ook voor hen”, benadrukte hij.