Getoaste veldbonen hebben een positief effect op het voersaldo bij biologische melkveebedrijven
Bij 3 biologische melkveebedrijven werd de voorbije winter (2019 – 2020) de melkproductie opgevolgd tijdens het voederen van getoaste veldbonen. Uit een verteringsproef bij het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en voedingsonderzoek (ILVO) bleek toasten de voederwaarde van de veldbonen te verbeteren. Proeven bij melkveehouders toonden aan dat het vervangen van een deel van de biologische sojaschilfers door getoaste veldbonen zorgt voor een verlaging van de voederkost. Aangezien de productieresultaten nagenoeg gelijk blijven, stijgt het voersaldo.
Mits toasten, zijn veldbonen zeker het overwegen waard in het rantsoen. - Foto: Luk Sobry
In een vorig artikel belichtten we de sterke en zwakke punten van veldbonen als alternatief eiwit in het melkveerantsoen. Welk effect heeft echter het gebruik van veldbonen op het voersaldo in de praktijk? De melkopbrengsten min de voederkosten bepalen immers het voersaldo.
...
Dit artikel is alleen voor abonnees
U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt
MelkveeDe einddatum voor de indiening van de mestaangifte is 31 maart. Dat is over enkele dagen. Rundveehouders die vorig jaar een jaaremissie van minder dan 500 kg ammoniak en een impactscore lager dan of gelijk aan 0,025% hadden, kunnen tot 31 maart een vrijstellingsaanvraag indienen.