Onderzoekers bestuderen evolutie van planten op historische schilderijen
Onderzoekers van het VIB en Amarant gaan na hoe historische schilderijen gebruikt kunnen worden om de genetische veranderingen in ons plantaardig voedsel te traceren, en ze zoeken hulp om een grote catalogus samen te stellen. Dat meldt het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). "Het is echt verbazingwekkend om te zien hoe gedetailleerd kunstenaars door de eeuwen heen de diversiteit in ons voedsel hebben afgebeeld", zegt professor Ive De Smet van VIB-UGent Centrum voor Planten systeembiologie.

Veel planten die we eten zijn gedomesticeerd en verbeterd van een wilde voorouder, stelt het VIB. "Dit heeft vaak geleid tot een heel ander uiterlijk, bijvoorbeeld grotere vruchten, geen doornen enzovoort. Omdat dit een historisch proces is, is het moeilijk om het pad van wilde voorouder naar moderne plant te volgen. Een andere manier maakt gebruik van historische kunst, zoals schilderijen en beeldhouwwerken. Door de eeuwen heen hebben veel kunstenaars plantaardig voedsel afgebeeld, vaak met prachtige details.
Dit geeft ons een grote historische database van het uiterlijk van fruit, groenten, peulvruchten, granen, noten en zaden." Het gebruik van historische kunst is niet zonder uitdagingen, zegt Dr. David Vergauwen (Amarant). "Afhankelijk van de stijl en het perspectief kan het uiterlijk van plantaardig voedsel aanzienlijk verschillen van hun ware uiterlijk. Het gebruik van kunstgeschiedenis als hulpwetenschap is een heel leuke manier om bij te dragen aan ons begrip van de oorsprong van ons dagelijks voedsel, de teelt ervan en uiteindelijk de ontwikkeling van beschavingen in het algemeen."
De onderzoekers willen daarom een grote catalogus samenstellen en vragen het publiek om hulp. "Wanneer u een museum of tentoonstelling bezoekt, maak dan een foto van het relevante kunstwerk, de details van de planten en het beschrijvende bord (uiteraard met inachtneming van de regels met betrekking tot foto's). Stuur de informatie vervolgens naar Artgeneticsdavidive@gmail.com", meldt het VIB.