Startpagina

Nieuwe frietrassen (4 locaties)

Leestijd : 6 min

Alverstone Russet

Alverstone Russet werd voor het tweede jaar op rij opgenomen in de rassenproeven. Dit ras behoort tot het segment van Innovator. Het is minder geschikt voor zandgrond omwille van zijn gevoeligheid voor kringerigheid. Alverstone Russet is resistent tegen het aardappelcystenaaltje G. pallida (pathotype 2 en 3) net zoals Innovator. Dit ras is eerder gevoelig voor metribuzin (voor-opkomst).

Alverstone Russet kende een vlotte opkomst en groeide langer door dan andere rassen in de proef. Deze variëteit vormde 12 knollen per struik, wat vergelijkbaar is met veel andere rassen. De geadviseerde plantafstand bedraagt 36 cm voor de grotere potermaat. Dit nieuwe ras haalde een mooie meeropbrengst van 15% ten opzichte van Innovator (8% in 2018) en een vergelijkbare opbrengst met Fontane. 86% van de opbrengst behoort tot de grove sortering (+50mm). Net zoals in 2018 is zijn knollengte net ietsje korter in vergelijking met Innovator.

Het onderwatergewicht van Alverstone Russet lag gemiddeld op 407 g/5kg met nauwelijks drijvers. Zijn blauwgevoeligheidsindex lag op 101. Beide resultaten zijn normaal te noemen binnen de proeven. Zijn frietkleur was op de 4 locaties steeds zeer goed. Dit witvlezige ras haalde een goede tot soms zeer goede smaak na koken en dit op elke locatie. Door zijn hoger onderwatergewicht was dit ras wel meliger. Net zoals in 2018 had dit ras na de oogst wel iets meer aantasting met lakschurft ten opzichte van andere rassen. Alverstone Russet bevestigt zijn uitstekende resultaten op vlak van opbrengst én kwaliteit.

Babylon

Het frietras Babylon was een nieuwkomer in 2019 en wordt omgeschreven als een Agria-type. Het ras is gevoelig voor metribuzin.

Zijn opkomst verliep eerder traag. De afrijping van dit ras kwam pas als laatste op gang, te verwachten door zijn laatrijpheid. Babylon vormde gemiddeld 11 knollen per struik. Dit nieuwe ras haalde de hoogste opbrengst van alle rassen in proef. Zijn meeropbrengst ten opzichte van Fontane lag op 8%. Er werden vooral veel grove knollen gevonden met 90% in de +50mm. Op één locatie waren er wel iets meer groene en gekloven knollen aanwezig. Qua knollengte zit Babylon tussen de ovale knollen van Fontane en de wat langere knollen van Innovator.

Zijn onderwatergewicht haalde een mooi gemiddelde van 396 g/5kg met op elk van de locaties enkele drijvers. Zijn blauwgevoeligheid lag meestal op een gemiddeld niveau maar was wel extreem hoog in Waterland-Oudeman. Zijn frietkwaliteit was telkens zeer goed. Zjin smaak na koken is net goed te noemen. Op één locatie werden meerdere knollen met interne bruinverkleuring (roest) gevonden. Na oogst werd er wel nogal wat lakschurft teruggevonden op de knollen, maar op het pootgoed was ook aanzienlijk wat lakschurft aanwezig. Van gewone schurft was er weinig sprake.

Donata

Donata lag voor het derde jaar op rij aan in onze rassenproeven. Dit ras is niet geschikt voor zandgronden wegens zijn gevoeligheid voor tabaksratelvirus. Donata is niet gevoelig voor metribuzin.

Zijn opkomst verliep zonder problemen en met een gemiddelde snelheid van afrijping. Net zoals vorige jaren vormde Donata een mooi aantal stengels (3,7) per struik en een gemiddeld aantal knollen (11). Het advies luidt om de grote potermaat (35/50mm) uit te planten op 36 cm. De opbrengst schommelt sterk tussen de proefvelden. Gemiddeld kwam Donata op een minopbrengst van 1% ten opzichte van Fontane (-12% in 2018 en -4% in 2017). Ten opzichte van veel andere rassen in de proeven doet dit ras het niet slecht. Zoals de vorige jaren had Donata veel grove knollen: 90% van de opbrengst behoorde tot de +50mm. Zijn knollengte is dezelfde als van Babylon en Alverstone Russet.

Dit ras haalde een onderwatergewicht van 407 g/5kg. Dit is een normale score voor 2019. Er waren geen problemen met drijvers. Ook zijn blauwgevoeligheid met een index van 105 is volledig normaal te noemen. Donata bevestigt zijn uitstekende frietkleur. Zijn smaak na koken was net voldoende. Ook uit voorgaande proefjaren blijkt Donata een echte frietaardappel te zijn. Er werd weinig schurft waargenomen. Op 2 locaties werden enkele knollen gevonden met vaatbundelverkleuring.

Ivory Russet

Ivory Russet lag net zoals Alverstone Russet voor het tweede jaar op rij in de rassenproeven. Ook dit ras behoort als witvlezig ras tot het Innovator-segment. Het ras is gevoelig voor metribuzin.

Zijn opkomst verliep steeds zonder problemen. De afrijping werd wel heel snel ingezet. Ivory Russet heeft dan ook een vroege rijpheid in vergelijking met veel andere rassen in proef. Let op want Ivory Russet is gevoelig voor het gebruik van metribuzin. Dit ras vormde net zoals in 2018 weinig stengels per struik en slechts 8 knollen per struik. Er werd dan ook een plantafstand van 33 cm aangeraden. Deze nieuwe variëteit haalde de laagste opbrengst van alle rassen. Ten opzichte van Innovator noteerden we een minopbrengst van 13%. Met zo weinig knollen per struik kunnen ze wel grof uitgroeien: 85% van de opbrengst zat in de sortering +50mm. De lengte van de knollen is vergelijkbaar met deze van Innovator.

Ivory Russet haalde een onderwatergewicht van 384 g/5kg met nauwelijks drijvers. Dit is laag voor een droog jaar en ook het laagste cijfer van de rassen op dezelfde locaties. Zijn blauwgevoeligheid blijft hierdoor ook laag. De frietkwaliteit van dit ras is overal (zeer) goed, maar toch vaak minder in vergelijking met de andere rassen. In tegenstelling tot het eerste proefjaar, haalde Ivory Russet toch nog een goede score voor zijn smaak na koken. Ook voor de schurft zien we al 2 jaar een hogere aantasting van lakschurft. Ivory Russet bevestigt met deze resultaten zijn lage knolaantal, lagere opbrengst, lager onderwatergewicht en prima frietkwalitet.

Miss Malina

Miss Malina werd voor de derde keer opgenomen in de rassenproeven. Het wordt met zijn lange knolvorm en geel vlees gepositioneerd in het Fontane-segment. Miss Malina vormt steeds een mooi aantal stengels en knollen per struik. Het advies is dat dit ras op 36 cm in de rij mag geplant worden (maat 35/50mm). Zowel zijn opkomst als de afrijping verliepen op een gemiddeld tempo. Nochtans is dit een eerder laatrijp ras.

Op alle 4 de locaties bleef zijn opbrengst (zeer) laag. Gemiddeld gezien bleef zijn opbrengst 16% steken onder die van Fontane (-42% in 2018 en -27% in 2017). Ook zijn grofte bleef net zoals de voorbije jaren zeer fijn (46% in de sortering +50mm). De knollen zijn langer dan van Fontane.

Het onderwatergewicht vormt geen enkel probleem bij Miss Malina, met een gemiddelde van 414 g/5kg. Zijn blauwgevoeligheid ligt eerder aan de hoge kant. Miss Malina haalt steeds een uitstekende frietkwaliteit. Zijn smaak na koken wisselt enigszins tussen net voldoende en goed met aardappelen die eerder melig/bloemig zijn. Dit ras lijkt wel wat gevoelig te zijn voor vaatbundelverkleuring.

Tiger

Tiger werd voor de tweede keer uitgeplant in de rassenproeven. Het is een ras met een donkerdere schil en is een kruising van Innovator en het chipsras Crisps4All. Na kook zien we een lichtgeel-witte vleeskleur cfr. Innovator. Onder andere zijn zeer goede drogestofverdeling binnenin de knollen vormt een groot voordeel. Daarnaast heeft dit ras de dubbele resistentie tegen zowel G. rostochiensis 1,4 en G. pallida 2,3. Tiger is wel wat gevoelig voor metribuzin.

Zijn opkomst verliep dit jaar iets trager in vergelijking met andere rassen. Zijn afrijping verliep op een gemiddeld niveau zoals je kan verwachten met een vroegheid vergelijkbaar met Innovator. Tiger vormt zoals gekend heel veel stengels per struik (4,5) en een gemiddeld knolaantal van 11 per struik. Net zoals bij Innovator wordt een plantafstand van 33 cm in de rij geadviseerd. Dit ras haalde een opbrengst die vergelijkbaar was met Innovator. Er waren wel wat verschillen tussen de 4 locaties (van +16% tot -10%). In 2018 werd nog een mooie meeropbrengst (+14%) gevonden. 83% van de opbrengst zit in de grove sortering +50mm. Zijn knollengte was vergelijkbaar met die van Innovator.

Zijn onderwatergewicht schommelde tussen 354 en 434 g/5kg met op één locatie toch 11% drijvers. Zijn onderwatergewicht lag gemiddeld net iets lager dan van Innovator (cfr 2018). De blauwgevoeligheid van Tiger lag op een zeer lage index van 58. Zijn frietkleur was overal uitstekend. Op één locatie was de smaak na koken slecht en op de andere 3 locaties goed tot zeer goed. Er werd weinig schurft gevonden. Tiger lijkt wel wat gevoelig te zijn voor interne bruinverkleuring (roest). Op 2 locaties werden ook enkele holle knollen gevonden.

Lees ook in

Meer artikelen bekijken