Michel noemt CETA een zege voor de welvaart in België

canada

«Indien het Hof dit advies volgt, is dat goed nieuws voor de burgers, de financiering van onze sociale zekerheid, de koopkracht en ons economisch dynamisme», verklaarde de premier, die er nog aan toevoegde dat niet minder dan 3.000 bedrijven, voornamelijk kmo’s, naar Canada uitvoeren. De Belgische uitvoer naar Canada steeg overigens in de eerste helft van 2018 met 56 procent, voegde Charles Michel er nog aan toe.

«Het CETA is een breed akkoord tussen de EU en Canada dat tegen de tendens ingaat van het unilaterale terugplooien. Het moedigt een constructieve samenwerking aan en toont aan dat enkel het multilateralisme aan antwoord kan bieden aan mondiale uitdagingen zoals de klimaatverandering. Het akkoord drukt de ambitie uit van een vrijhandel met hoge sociale en milieuambities», vervolgde de premier.

Het was België dat naar het Europees Hof van Justitie was gestapt om te vragen of de geschillenregeling (ISDS, Investor State Dispute Settlement System) uit het CETA-akkoord wel in overeenstemming was met de Europese verdragen. Dat gebeurde nadat Wallonië in de herfst van 2016 weigerde om de federale regering de toestemming te verlenen om het CETA te ondertekenen.

Ook Waals minister-president Willy Borsus reageerde dinsdag opgetogen over het advies van de advocaat-generaal. In de eerste negen maanden van 2018 steeg de Waalse uitvoer met 205 procent in vergelijking met dezelfde periode het jaar voordien.

Honderd landbouwers aangesloten bij European Milk Board betoogden vorige vrijdag nog met 20 tractoren aan de Belgisch-Duitse grens tegen CETA.

Naar Belga

Meest recent

Meest recent