Groot Nederlands project voor duurzame mestverwaarding

Mestverwerkingsprojecten komen in Nederland nog te weinig van de grond. Op de foto een biologisch mestverwerkingsproject in Vlaanderen.
Mestverwerkingsprojecten komen in Nederland nog te weinig van de grond. Op de foto een biologisch mestverwerkingsproject in Vlaanderen. - LBL

Darling Ingredients is het meest bekend als eigenaar van Rendac, dat kadavers ophaalt en verwerkt. Darling-dochter Ecoson zette in 2014 vlakbij Eindhoven een biofosfaatfabriek neer. Opvallend afwezig binnen het project zijn de grote slachterijen, zoals Vion en Van Rooi Meat. De fabriek verwerkt circa 100.000 ton vleesvarkensmest per jaar, afkomstig van varkenshouders binnen een straal van enkele tientallen kilometers. Het project heet ‘Next Level Mest Verwaarden’ en de groep deelnemers zal nauw samen werken met het Nederlands Centrum Mestverwaarding.

Doel is te komen tot kwaliteitseisen voor waardevolle, emissiearme mest. Door de krachten te bundelen willen de partijen inzicht krijgen in wat de voorwaarden zijn voor een optimaal functionerende duurzame mestverwaardingsketen. Daarbij kijken ze naar de ontwikkeling van nieuwe producten, technologie, regelgeving en de organisatie door de hele keten heen. Opgedane kennis actief gedeeld met partijen die een leidende rol (kunnen) spelen.

Martin Scholten is algemeen directeur van de divisie die onderzoek doet op dier- en veeteeltgebied van Wageningen University & Research. Scholten is tevens de kwartiermaker van het innovatieprogramma: “De huidige mestverwerking is vooral gericht op het wegwerken van een mestoverschot. Maar de drijfmest, digestaat uit mestvergisting en de daaruit gemaakte mestkorrels die nu worden gebruikt, zijn meestal van beperkte waarde voor gras en gewas, en moeten dan worden aangevuld met kunstmest.”

Dit gegeven veroorzaakt mede de huidige milieuproblemen door bemesting. “Dat terwijl dierlijke mest in de basis een zeer goede grondstof is voor bodembemesting. Ons programma richt zich daarom op de kwaliteit van het product dat je uit mest maakt: een emissiearme bemesting die goed is voor bodem, bodemleven en bodemvruchtbaarheid.”

De stellen van hoge kwaliteitseisen aan dierlijke mest zodat die kan worden gebruikt als reguliere, hoogwaardige organische mest met waarde, past volgens de initiatiefnemers bij de landbouwvisie die het ministerie van landbouw in Nederland eerder op tafel legde. De titel van deze visie is “Landbouw, natuur en voedsel, waardevol en verbonden”. Het visiedocument spreekt van de noodzaak om een kringlooplandbouw te creëren, door het gebruik van herbruikbare grondstoffen te bevorderen en het kunstmestgebruik te beperken.

JCB

Meest recent

Meest recent