Brouns laat dierregister onmiddellijk intrekken
Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) liet op 9 april de communicatie over het dierregister intrekken waarover de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) op 8 april via mail communiceerde met de veehouders. Boerenbond, Groene Kring en ABS hadden aan de VLM en aan minister Brouns laten weten dat dit bijkomende register onaanvaardbaar en kafkaiaans is.

Volgens de eerste mail van de VLM zouden voortaan alle dierenaantallen per stal minstens maandelijks moeten bijgehouden worden in een dierregister, schriftelijk of digitaal, in een maandregister of in een veranderingsregister. Deze registers zouden bovendien minstens 5 jaar moeten bewaard worden.
“De VLM heeft via de berichtenbox aan alle landbouwers gemeld dat vanaf nu alle gemiddelde dieraantallen en standplaatsen per stal minstens maandelijks moeten bijgehouden worden in de Mestbankaangifte van productiejaar 2025. Landbouwers worden zo gedwongen om nog meer te registreren. Dit terwijl er een oefening van de Vlaamse regering loopt om aan administratieve vereenvoudiging te doen”, stelt Boerenbond in een reactie.
Ongezien en onaanvaardbaar
Boerenbond en Groene Kring hebben aan de VLM en aan Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) laten weten dat dit ongezien en onaanvaardbaar is.
Zorgt niet voor beter beleid
Beide organisaties riepen op 9 april op om met gezond boerenverstand aan beleid te doen. “Nog meer in detail registreren zorgt niet voor een beter beleid, integendeel! Daarnaast leidt het ons alleen nog verder weg van een degelijk emissiebeleid over stikstof”, zeggen de 2 organisaties.
Het ABS reageert eveneens bijzonder scherp. “Ongelofelijk, kafkaiaans, andere woorden kunnen we hier echt niet voor vinden. In tijden van administratieve vereenvoudiging is dit een signaal vanuit Brussel dat kan tellen. De dieraantallen zijn tot op de kop gekend, en emissies daardoor ook. Misschien niet tot 5 cijfers na de komma, maar met alle foutenmarges is dit van geen belang”, klinkt het.
Pestoffensief
Ook Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) spreekt van een ‘zoveelste zinloze administratieve overlast’ en van een ‘pestoffensief’ van de Mestbank. “Wie de talrijke links in de mail aanklikt, komt bovendien tot de vaststelling dat ook het bijhouden van een uiterst gedetailleerd bedrijfsbemestingsplan en -register op perceelsniveau er zit aan te komen. Alle veehouders houden al registers van hun dieren bij in Sanitel. Dat is verplicht door het FAVV. Dat de veehouders dit nu nog eens afzonderlijk voor de Mestbank moeten doen, is werkelijk hallucinant. Dit is geen Mestbank maar een Pestbank die daarmee niet alleen alle veehouders schoffeert, maar ook voogdijminister Brouns en de voltallige Vlaamse regering. Die hebben de landbouwers immers administratieve vereenvoudiging beloofd. Maar op het terrein gebeurt exact het tegenovergestelde. Wie gelooft die mensen nog?”, vraagt Sintobin zich af.
Maatregel onmiddellijk ingetrokken
De reacties zijn snel tot bij minister Brouns geraakt. Zijn woordvoerder laat op 9 april weten dat de communicatie van de VLM onmiddellijk ingetrokken wordt. Minister Brouns vindt de dierregisters niet nodig en absurd en vindt voorts dat de maatregel geen deel uitmaakt van de manier waarop hij beleid wil voeren. “Ik heb de vele bezorgde signalen uit de sector rond de recente communicatie van de Mestbank gehoord. Dat landbouwers voortaan per maand zouden moeten aangeven welk dier in welke stal zit, dat schiet het beoogde doel voorbij. Ik pas voor absurde administratieve lasten voor onze landbouwers, bovenop de vele verplichtingen die er vandaag al zijn”, zegt de minister.
“Ik heb de Mestbank opgedragen om de communicatie hierover te corrigeren. Landbouwers moeten voorlopig dus géén bijkomende registraties uitvoeren. We blijven uiteraard werken aan een goed stikstofbeleid, maar dan wel op een werkbare manier, in overleg met de sector en zonder nodeloze rompslomp; dát is de manier waarop wij beleid willen voeren”, besluit minister Brouns.
Vlaams N-VA-parlementslid Andy Pieters reageert verbaasd. Volgens hem was de communicatie van VLM doorgesproken met het kabinet van minister Brouns. Hij verwacht dan ook tekst en uitleg van de minister. “Dat Brouns de VLM op de vingers tikt is bijzonder vreemd voor een passage die letterlijk in het stikstofdecreet staat. Ja, ook wij zijn tegen overbodige administratie. Maar als hier gemaakte afspraken geschonden worden, is er een politiek probleem”, aldus Pieters.
VLM zoekt administratief eenvoudige manier
De VLM heeft inmiddels een nieuwe mail gestuurd naar de veehouders. Daarin bevestigt de VLM dat veehouders geen dierregister per stal moeten bijhouden. Wel bekijkt de VLM hoe ze op een administratief eenvoudige manier beter inzicht kunnen krijgen in de gemiddelde verdeling van de aanwezige dieren over de verschillende stallen.