Startpagina

HoGent start specialisatie in agro-ecologie

Leestijd : 2 min

HoGent introduceert het nieuwe uitstroomprofiel ‘agro-ecologie’ in de bacheloropleiding Agro- en biotechnologie. En dat is lang niet de enige verandering in de opleiding. Vanaf academiejaar 2025-2026 kunnen studiekiezers zich via verschillende uitstroomprofielen specialiseren in landbouwtechnieken die goed zijn voor mens, dier én milieu.

Opleidingshoofd Lien De Geest vertelt: “De volgende lichting studenten kan kiezen tussen 4 afstudeerrichtingen en maar liefst 9 uitstroomprofielen”, vertelt opleidingshoofd Lien De Geest.

Groeiende vraag vanuit het werkveld

Landbouwfanaten komen volgend academiejaar helemaal aan hun trekken in de vernieuwde bacheloropleiding Agro- en biotechnologie van HoGent. Binnen de afstudeerrichtingen Landbouw en Groenmanagement kunnen ze zich verregaand specialiseren in ‘plantaardige productie’, ‘veehouderij’, ‘algemene landbouw’ en de unieke specialisatie ‘agro-ecologie’.

De nieuwe uitstroomprofielen zijn een antwoord op de groeiende vraag vanuit het werkveld die HoGent identificeerde na een bevraging bij alumni. Lien De Geest: “Heel wat jonge landbouwers zoeken naar een specialistische opleiding, zodat ze kunnen inspelen op de veranderende omstandigheden en het nieuwe landbouwbeleid. ‘Hoe kan ik wateroverlast voorkomen? De bodem gezond houden? De lokale biodiversiteit herstellen? Mijn gewassen op een natuurlijke manier beschermen?’”

Met het uitstroomprofiel ‘agro-ecologie’ biedt HoGent vanaf volgend academiejaar een unieke specialisatie in Vlaanderen aan.
Met het uitstroomprofiel ‘agro-ecologie’ biedt HoGent vanaf volgend academiejaar een unieke specialisatie in Vlaanderen aan. - Foto: HoGent

Uitstroomprofiel ‘agro-ecologie’

“Daarom vinden we het ook zo belangrijk om agro-ecologie op te nemen in ons opleidingsprogramma. We zijn de enige Vlaamse hogeschool waar je een bacheloropleiding in agro-ecologie kan volgen, terwijl agro-ecologisch denken net essentieel is in de transitie naar een duurzaam landbouwsysteem.”

In de specialisatie ‘agro-ecologie’ leren studenten niet alleen duurzame technieken kennen, ze leren op een andere manier kijken naar hoe voedsel wordt geproduceerd. Systeemdenken loopt als een rode draad door de opleiding. “Elke schakel in de keten, elke handeling heeft een impact op de volgende. De impact en de gezondheid van wat uiteindelijk op je bord belandt, is het resultaat van een optelsom van alle keuzes in het volledige proces.”

Nieuw soort professionals

Ook in de andere afstudeerrichtingen van de bacheloropleiding Agro- en biotechnologie aan HoGent kunnen studenten zich vanaf september verregaand specialiseren. Bij Dierenzorg heb je de keuze tussen diermanagement, dierverpleegkunde, wildlife en paard. In Groenmanagement kan je naast ‘agro-ecologie’ kiezen voor het gelijknamige uitstroomprofiel ‘groenmanagement’ als je alles wil leren over de inrichting van de groene ruimte. En ‘voedingstechnologie’ is een specialisatie op zich.

“Dat is een heel bewust keuze”, zegt Lien De Geest. “We willen onze studenten opleiden tot ‘speneralisten’: generalisten én specialisten in hun vakgebied. Ze krijgen een brede basis, zodat ze nog alle kanten uit kunnen, en worden daarnaast expert in een niche. Er zijn heel wat snijvlakken tussen onze afstudeerrichtingen die interessant zijn voor onze studenten. Door kruisbestuiving in de hand te werken, willen we veelzijdige professionals opleiden.” Studenten in het uitstroomprofiel ‘paard’ zullen bijvoorbeeld samen met de studenten ‘veehouderij’ leren over grassen, terwijl de toekomstige agro-ecologen geregeld les volgen met hun studiegenoten van de afstudeerrichting Landbouw.

Studiekiezers kunnen de verschillende uitstroomprofielen leren kennen tijdens de infodag van HoGent op zaterdag 26 april. Kijk voor meer informatie op deze website.

ThD/HoGent

Lees ook in

Meer artikelen bekijken