Opbouw van Varmabel-proefveldnetwerk
Elk jaar leggen Carah, CIPF, CPL-Vegemar en LCV rassenproeven maïs aan, samen met Seed@Bel. Dit initiatief resulteert uiteindelijk in de eenjarige en meerjarige samenvattingen van de resultaten van alle proefvelden. De proefvelden (aangelegd in gerandomiseerde blokkenproeven in 4 herhalingen) zijn homogeen verdeeld over alle landbouwstreken van Laag- en Midden-België. Na de oogst worden enkel de proeflocaties behouden die beantwoorden aan de kwaliteitsvereisten van het Varmabel-protocol.
Net als de voorgaande jaren is het normale netwerk silomaïs opgesplitst in 2 groepen op basis van de vroegrijpheid van de rassen. Een eerste groep groepeert de zeer vroege tot vroege rassen (FAO index ≤ 230). De halfvroege tot late rassen (230 < FAO index ≤ 270) vormen de tweede groep.
In het normale netwerk van 2024 worden de betere rassen van de afgelopen jaren uitgezaaid, samen met de koplopers van het voorlopige netwerk van 2023 van het CIPF. Daarbij komen nog recent op de Belgische rassencatalogus ingeschreven hybriden en ten slotte nog een aantal goed presterende rassen die in 2023 hun eerste jaar meeliepen in de officiële rassenproeven.
In het netwerk met de zeer vroege tot vroege rassen werden het afgelopen jaar 43 rassen getest. De resultaten van 4 locaties werden in de synthese van 2024 verwerkt: Ath (Carah), Gouy-lez-Piéton en Naast (CIPF) en Melle (LCV). De verschillende rassen werden vergeleken ten opzichte van 4 standaardrassen (Kws Emporio, Lg 31245, Mas 16.B en Meluseen). De gemiddelde drogestofopbrengsten van de verschillende proefvelden gingen van 19,4 tot 25,1 t/ha bij een drogestofpercentage tussen de 34,7 en 37,4 % bij de oogst.
Het netwerk met de halfvroege tot late rassen (230 < FAO index ≤ 270) bestond uit 55 rassen. De synthese van deze groep steunt op de resultaten van 7 proeflocaties in Laag- en Midden-België: Ath (Carah), Bothey, Meeuwen, Naast en Puurs (CIPF), Bleret (CPL Vegemar) en Melle (LCV). Voor dit netwerk werden volgende 4 standaardrassen geselecteerd: Kws Editio, Mastodon, P8888 en Sy Nomad. De gemiddelde opbrengsten van de verschillende proefvelden in de late groep gingen van 19,8 tot 24,8 t/ha bij een drogestofpercentage tussen de 32,2 en 36,6 % bij de oogst.
De standaardrassen zijn rassen die reeds meerdere jaren getest zijn. Ze worden gekozen omwille van hun regelmatige eigenschappen voor de belangrijkste rascriteria.