Startpagina Granen

Koolzaad duikt de winter in

De koude temperaturen en kortende dagen doen de groei van het koolzaad verder vertragen. Het is nu wachten tot het voorjaar om terug een merkbare groei te krijgen.

Leestijd : 1 min

Ondertussen bedekken de koolzaadbladeren bijna volledig (80-90%) de grond. In het geval de techniek van onderzaai is toegepast, dan is de bodem momenteel volledig bedekt zelfs. Het uitblijven van strenge vorst heeft de vorstgevoelige soorten van de onderzaai (fenegriek, linzen en klaver) tot nu toe goed laten gedijen. De bedekking is belangrijk om duiven af te weren. Bij voldoende bedekking durven vogels niet te landen, en vreten ze daarna niet van de bladeren.

Het najaar is mild geweest wat de druk van belagers betreft: slakken, insecten, aardvlooien en vogels hebben nat, bij momenten guur weer achter de kiezen. Hun ontwikkeling, verspreiding en vraatzucht is daardoor beperkt gebleven. Echter, als de neerslag – eind november werd het jaarlijks neerslagrecord al gebroken – iets heeft bevorderd, dan zijn het wel ziekten. De ziektedruk is vooral rasafhankelijk.

Volgend voorjaar hernemen de koolzaadberichten met de toestand waarin het koolzaad de winter is uitgekomen, en de monitoring door Praktijkpunt van de kevers en een bijhorend behandelingsadvies.

Voor meer info of vragen over koolzaad kan je terecht bij Mathijs Hast, Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant, mathijs.hast@vlaamsbrabant.be, 0472/74.37.26.

Mathijs Hast

Lees ook in Granen

Handelsconflicten verstoren de zuivelmarkten

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons op 10 maart zowel de financiële situatie in de wereld als de evoluties op de internationale zuivel- en voedermarkten. De beslissingen van Trump blijven hier impact op hebben.
Meer artikelen bekijken