Vogelgriep vastgesteld in Nederland
In de gemeente Putten in Nederland, in vogelvlucht op zowat 100 km van de grens met België, werd vogelgriep vastgesteld op een biologisch leghennenbedrijf. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de zowat 23.000 kippen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het is de eerste uitbraak in Nederland sinds december 2023. In de 1-km-zone liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3-km-zone liggen 13 pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden onderzocht door de NVWA en vervolgens gedurende 10 dagen door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) gemonitord door middel van de kadaverbemonstering en telefonische monitoring. In de 10-km-zone liggen 58 andere bedrijven met pluimvee.
Maatregelen in de beperkingszone van 10 km
In de hele 10-km-zone geldt per direct een vervoersverbod. Dit betekent dat er vanaf locaties met vogels in deze zone geen pluimvee en broed- en consumptie-eieren vervoerd mogen worden. Ook geldt een verbod voor de afvoer van mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten van bedrijven met vogels.
Ook geldt een ophok- en afschermplicht in de hele 10-km-zone. De ophokplicht is van toepassing op alle commercieel gehouden vogels en de afschermplicht geldt ook voor niet-commercieel gehouden risicovogels (bijvoorbeeld hobbymatig gehouden kippen).
“Helaas hebben we na een langere periode weer te maken met een bedrijf met een vogelgriepbesmetting. Dat dit vroeg of laat zou gebeuren, wisten we, maar het blijft ingrijpend. Ik kan mij voorstellen dat dit een zware klap is voor de betrokken pluimveehouder. We nemen passende maatregelen en houden de situatie nauwlettend in de gaten”, zegt de Nederlandse minister Femke Marije Wiersma.
Traceringsonderzoek
De NVWA onderzoekt of er producten of pluimvee van en naar deze locatie zijn vervoerd in de periode voorafgaand aan de melding. Indien nodig volgen aanvullende maatregelen, zoals extra bemonstering of het blokkeren van een riskant contactbedrijf.
Geen landelijke maatregelen
Nederland voert momenteel geen landelijke ophok- en afschermplicht in. Wel zal de Nederlandse deskundigengroep inzake dierziekten op korte termijn gevraagd worden om bij elkaar te komen voor een risicobeoordeling naar aanleiding van deze nieuwe situatie.
Geen ophokplicht in België
In 2023 werden bij pluimveebedrijven in ons land 8 haarden van hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. Omdat er daarna geen gevallen meer vastgesteld werden, werd de ophokplicht in ons land opgeheven op 6 april. Aan de kust in ons land werd eerder deze maand reeds vogelgriep vastgesteld bij wilde vogels, maar nog niet op commerciële kippenbedrijven.
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en Dierengezondheid Vlaanderen (DGZ) verwachten dat de infectiedruk in ons land de komende weken zal toenemeneen. Zij doen een oproep aan alle pluimveehouders om de bioveiligheidsmaatregelen op het bedrijf onder de loep te nemen en indien nodig aan te passen om de toenemende infectiedruk het hoofd te kunnen bieden en insleep te voorkomen.
Ook in Frankrijk werd deze maand reeds een geval van vogelgriep gemeld op een pluimveebdrijf. In Frankrijk worden dit jaar opnieuw miljoenen eenden op commerciële bedrijven gevaccineerd in de strijd tegen vogelgriep.