Startpagina Veeteelt

Elke ziekte is maatwerk

Voor elke overdraagbare ziekte bij vee moet een oplossing op maat bedacht worden. Vaccineren zal misschien vaak een deel van de oplossing zijn, maar preventie zoals een goede bioveiligheid zullen zeker ook nodig zijn. Tot dat besluit komt Wouter van Mol, regiodierenarts Herkauwers voor West-Vlaanderen bij Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ).

Heel wat rundveehouders zeggen – afgaand op hun buikgevoel – dat de impact van blauwtong serotype 3 het voorbije jaar een grotere impact had dan de blauwtonguitbraak van 2007. Meer dieren zouden besmet zijn en er zouden er meer gestorven zijn aan BTV3.

“Het is nog te vroeg om de 2 uitbraken te gaan vergelijken. We hebben nog niet alle cijfers van het hele jaar. We zouden de sterftegevallen kunnen vergelijken, maar dan moet je er ook rekening mee houden dat de situaties anders zijn. Misschien is de de economische situatie anders dan in 2007, waardoor...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Veeteelt

Zeventigtal salmonella-infecties in België gelinkt aan consumptie van eieren

Pluimvee Het Nationaal Referentie Centrum voor Salmonella (NRC, Sciensano) stelde sinds begin dit jaar een verhoging vast van een bepaalde salmonellastam. Daarop werd een brononderzoek gestart door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), het Departement Zorg en Sciensano. Uit de resultaten blijkt dat eieren aan de oorzaak liggen van de Salmonella-uitbraak. Intussen worden de betrokken producten teruggeroepen van bij de consument.
Meer artikelen bekijken