Normandische runderen
Normandische runderen hebben een witte vacht met roodbruine vlekken en zijn, zoals de naam doet vermoeden, intrinsiek gelinkt aan de kustregio in Frankrijk. “En aan haar typische regionale producten. In totaal zijn er 4 kazen gelinkt aan de regio en aan haar runderras”, zegt Marc Tancerel van fokbedrijf Origen Normande.
Camembert kan bijvoorbeeld in principe overal ter wereld gemaakt worden, maar Camembert de Normandie is een beschermde naam. Enkel camemberts uit Normandië en gemaakt van de melk van het Normandische runderras komen in aanmerking ervoor.
In vergelijking met runderrassen zoals Holstein produceren de Normande-koeien minder melk, maar die is van hogere kwaliteit. “De melk heeft een hoger vet- en eiwitgehalte”, aldus Tancerel. Melkveehouders met Normandische koeien, zoals Jean-Michel Arondel, krijgen doorgaans dan ook een betere prijs voor hun melk en verdienen zo’n 30 euro meer per 1000 l. De melk is zeer geschikt voor kaasproductie.
Daarnaast is het een dubbeldoelras met meer vlees aan de beenderen Aan het einde van de melkcyclus van een koe verdien je aan het vlees van de Normande zo’n 1.800 euro (in Frankrijk), 300 euro meer dan een Holstein-koe, zegt David Bullenger van Innoval, een kunstmatige inseminatiebedrijf.
Het ras zou ook minder gezondheidsproblemen krijgen. “Holsteins zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor verplaatsing van de lebmaag, hoewel de Normande gevoeliger is voor acidose”, geeft Jean-Michel toe. Normandische runderen zouden ook toekomen met een kleiner rantsoen.
Buiten het Normandische kerngebied gaat het jammer genoeg niet zo goed met de roodbruine koeien. “Boerderijen specialiseren zich steeds meer en meer en streven naar zoveel mogelijk productievolume. Normandische runderen zijn dan niet de eerste keuze van veehouders”, vreest Tancerel. “Dat terwijl ze wel heel wat te bieden hebben. De runderen aarden goed in bijvoorbeeld de bergen of zijn geschikt voor biologische begrazing.”