Johan Colpaert, voorzitter Fedagrim – de beursorganisator van Agribex, maakte afgelopen zondagmiddag de balans op van de beursweek. Hij bleef hierbij vooral stilstaan bij het landbouwpact dat de federatie in de aanloop naar Agribex uitwerkte. Dit werd ook tijdens de beurs meegenomen in het overleg en de communicatie. Gekeken werd hoe landbouwers en beleidsmakers hierop reageerden.
Vooreerst is het lang geleden dat er bij de officiële opening vijf ministers aanwezig waren. Minister Schauvliege zat dinsdag in het buitenland, maar bezocht Agribex later op de week nog. Johan Colpaert gaf aan dat vanuit de kant van de politiek zeer positieve reacties kwamen op de officiële opening van de beurs. Vanuit Wallonië waren er zelfs drie ministers aanwezig, waarvan er al twee aan Fedagrim hebben gevraagd om verder aan tafel te gaan zitten.
Ook de landbouwers die het landbouwpact gelezen hebben, reageren algemeen positief. Zij vragen bovenal om een eenduidige richtlijn vanuit de federale en regionale overheid uit te werken én om met elkaar dan wel tegen elkaar te werken. De boodschap van de landbouwers luidt volgens de heer Colpaert om er alsjeblieft met alle stakeholders voor te zorgen dat België duidelijk geprofileerd wordt ten opzichte van de Europese richtlijnen.
Er wordt toegegeven dat er altijd regionale facetten spelen, maar dat deze moeten passen in een plan. Er mag geen verdeeldheid zijn, want dit zwakt de krachten af om dingen geregeld te krijgen.
Vanuit Fedagrim wordt aangegeven dat ze geen leidende positie nemen in deze materie. Het is ook hun focus niet. Ze verwachten wel van de landbouworganisaties dat ze het landbouwpact en de reacties erop helpen trekken en mee in het voorfront gaan staan.
Colpaert deed ook een oproep aan andere federaties of toeleverende bedrijven om mee in de boot te stappen en strijd te voeren voor een rendabel boerenbestaan. “Als de boer geen geld verdient, wordt er niet geïnvesteerd, klinkt het gezegde. Dit hebben we de laatste jaren duidelijk ondervonden”, aldus Colpaert. Hij geeft aan dat ook andere stakeholders zoals Natuurpunt en Bioforum hem al gecontacteerd hebben om aan tafel te gaan zitten.
Fedagrim heeft de oplossing niet, maar kan helpen bij de uitwerking van een plan dat tot de oplossing leidt. “Iedere steen die in de rivier gelegd wordt, kan helpen bij het ombuigen van de stroom”, vatte Johan lyrisch samen.
Officiële opening
Voor Fedagrim-voorzitter Johan Colpaert was de officiële opening een zeer belangrijk moment. “Bij die gelegenheid konden we perfect onze ambities voor de sector delen met de aanwezige beleidsmakers. In mijn toespraak heb ik aangegeven dat we ervoor moeten zorgen dat de landbouw en veehouderij opnieuw leefbaar moeten worden gemaakt.
De primaire sector is te afhankelijk van prijs geworden en kwaliteit wordt onvoldoende gehonoreerd en gewaardeerd. Onze vaststelling: willen we de landbouw economisch leefbaar houden voor de boer en tuinder, moet er meer respect zijn in alle schakels.
Het beleid moet ons inziens zorgen voor eenduidigheid in regelgeving. Net zoals Fedagrim in haar landbouwpact aangeeft, willen landbouwers eenduidigheid en bij voorkeur één aanspreekpunt.
De versnippering van het beleid is een te beperkende factor. Het voedt de onzekerheid in een sector die zelf al in de meest onzekere omstandigheden rentabiliteit moet genereren, denk aan klimaatomstandigheden, prijsvolatiliteit en natuurfenomenen die een effect hebben op de opbrengst van het landbouwbedrijf”.
Meer samenwerking
Na de verschillende gesprekken die de organisatoren van Agribex in de loop van de week gevoerd hebben tijdens deze beurs en na hun overleg met de beleidsmakers, durven ze pleiten voor meer samenspraak tussen regio’s en federale overheid.
Er moet volgens hen opnieuw nauwer samengewerkt worden om de regelgeving op elkaar af te stemmen zodat in België elke veehouder, land- en tuinbouwer onder dezelfde condities kan werken.
“Enkel op die manier zal onze landbouw beter bestand zijn om op Europees vlak met één stem te spreken en meer te wegen op het supranationaal beleid. Daar liggen volgens ons, de echte uitdagingen voor een leefbare landbouw in ons land. Regio’s en federale overheid moeten volgens ons samen afspreken hoe ze front kunnen vormen om de Belgische landbouw te vrijwaren en toekomst te geven”, klinkt het bij Johan Colpaert.

Veranderingen
Stefaan Forret, beursvoorzitter Agribex, pikte in op de veranderingen die de vorige editie in 2015 gestart zijn. Dit is vooreerst de rotatie van de grotere tractormerken.
Hij erkent dat dit voor de eerste maal op wat weerstand stuitte. Toch blijken nu zowel exposanten als bezoekers het geheel te smaken. Ook andere exposanten die niet in het rotatiesysteem zitten, vragen om erin mee te stappen. Zij zien er een positief aspect in door het aantrekken van nieuwe klanten op hun stand.
Thema-eilanden
De thema-eilanden die in 2015 voor het eerst in het leven werden
Impressies
Wat voor de exposanten ook telt, is niet alleen de verkoop op de beurs, maar het aantal adressen van potentieel geïnteresseerden dat ze konden verzamelen. Dat blijkt doorgaans wel goed te zitten. Meerdere handelaren op Agribex gaven ons aan met de verzamelde adressen voldoende werk te hebben komende weken en maanden.
Eensgezinde tevredenheid was er over de professionaliteit van de bezoeker die verwelkomd werd.
Een ander gespreksonderwerp op de beursvloer was de afwezigheid o.a. van Vlaanderens grootste landbouworganisatie en van banken. Ook enkele grote toeleveranciers in de mechanisatie-, melkinstallatie- of zaadwereld en de mestbank waren niet te vinden vorige week in Brussel.
Iedereen is natuurlijk vrij in zijn beursdeelname en heeft al of niet gegronde redenen om afwezig te zijn. Van sommige actoren in de sector kunnen we de afwezigheid op de grootste landbouwbeurs van België niet smaken. Onze sector heeft immers op bepaalde vlakken zeker in de huidige actualiteit nood aan bijstand of krediet.
Een ander thema dat op de beursvloer duidelijker dan andere jaren naar voor kwam is dit van precisielandbouw. Er is een hele groep gebruikers die nog moet starten met het aanwenden van een stuurhulp. Zij die deze gps-apparatuur al hebben zijn klaar voor de volgende stap: sectie-afsluiting, opbrengstbepaling, taakkaarten maken, variabele afgifte, ...
Toch is het hier niet één en al euforie. Er is een generatie die absoluut niet mee is met de technologie en een groep die zich vragen stelt bij de financiering ervan. Wie wel mee is denkt na over het databeheer. Een andere opmerking die we hoorden is dat je als landbouwmachinedealer precisielandbouwtoepassingen moet aanbieden. Anders ben je gewoon niet meer mee.
De ‘ticketing’ of het bekomen van toegangskaarten, werd dit jaar nog verder een ‘online’ gebeuren. Volgens de organisatoren verliep dit vlot. Gezien werd wel dat bezoekers zeer laat hun toegangstickets gingen kopen of kortingscodes valideerden. Soms werd dit maar een uur op voorhand gedaan.