Startpagina Smart farming

Groen licht voor operationele groepen EIP, demo- en VLIF-innovatieprojecten

Het Agentschap voor Landbouw en Zeevisserij trekt bijna 7,2 miljoen euro uit voor 25 projecten VLIF-innovatie (3,77 miljoen euro steun), 10 demonstratieprojecten (1 miljoen euro) en 25 operationele groepen EIP (2,4 miljoen euro).

Leestijd : 3 min

VLIF-innovatieprojecten

Bij de geselecteerde projecten-VLIF innovatie werden 25 van de 38 ingediende projecten door landbouwers geselecteerd voor een steunbedrag van 3,77 miljoen euro. De subsidie biedt hen de kans om een innovatief investeringsproject te realiseren. De projecten omvatten diverse thema’s die passen in de Europese GLB-doelstellingen: reductie van emissies, energiebesparing, robotisering, precisielandbouw, circulaire landbouw en dierenwelzijn. Zo introduceren enkele innovatieve veehouders nieuwe emissiearme technieken op hun bedrijf. Meerdere landbouwers, vooral in de groente- en fruitteelt, maken hun bedrijf toekomstbestendig door te investeren in volautomatische oogstrobotten en zelfrijdende tractoren. Met het oog op een verminderd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen investeert een landbouwer in een laserwieder die snel onkruiden identificeert en met lasertechniek vernietigt.

Demoprojecten

Bij de demoprojecten – die lopen tussen 1 oktober 2024 en 31 maart 2027 – worden landbouwers gesensibiliseerd om aan de slag te gaan rond duurzaam nutriëntenbeheer en reductie van broeikasgasemissies. Van de 15 ingediende projectvoorstellen worden er 10 gesubsidieerd. Negen projecten willen landbouwers, adviseurs en loonwerkers inzichten geven in hoe ze de nutriëntenverliezen naar water, bodem en lucht kunnen verminderen.

Zo zullen in het project ‘N-adviezen Ontleed’ de projectuitvoerders het belang van heldere bemestingsadviezen in de groenteteelt benadrukken, om zowel economisch gunstig als met minimale impact op het milieu te produceren. Via workshops wordt met geëngageerde telers aan de slag gegaan om stikstofadviezen beter te matchen met hun verwachtingen en noden.

Het project ‘Eindbeerkeuze en de impact op excretie’ toont varkenshouders dat het mogelijk is om specifiek te fokken op excretie van nutriënten. Een meer uitgebalanceerde Mestbankaangifte kan het nutriëntenbeheer op het bedrijf nauwkeuriger in kaart brengen. Het project demonstreert ook hoe een gerichte eindbeerkeuze, geselecteerd op excretie, een verlaging van de nutriëntenexcretie met zich meebrengt. Verder toont het hoe zo’n gerichte beerkeuze ook kan zorgen voor een verlaging van de eiwitbehoefte, wat op haar beurt een verlaging van de stikstofemissies tot gevolg heeft.

Het project ‘ReduVeen - Het Reduceren van Veengebruik in perspotten in de Vlaamse groenteteelt’, draagt bij aan de reductie van uitstoot van broeikasgassen, het behoud van koolstofvoorraden, bescherming van de biodiversiteit en het verbeteren van de veerkracht tegen klimaatverandering. De projectuitvoerders willen aantonen dat veenvervanging tot 35% mogelijk is in praktijkomstandigheden en de telers en plantenkwekers teelttechnisch voorbereiden op een overstap naar veenarme(re) of veenvrije substraten.

Operationele groepen EIP

In 25 operationele groepen EIP ontwikkelen landbouwers samen met andere instanties (actoren uit de agro-voedingsketen, adviseurs, onderzoekers…) oplossingen om beter samen te werken in de eiwitketen, nevenstromen te valoriseren of broeikasgasemissies te reduceren. In 13 projecten worden nieuwe werkwijzen of technieken ontwikkeld en in 12 projecten worden innovatieve samenwerkingen tussen landbouwers en/of andere actoren en ketenspelers tot stand gebracht. Ook deze projecten lopen tussen 1 oktober 2024 en 31 maart 2027.

Zo heeft de operationele groep ‘Quikla’ als hoofddoel het oprichten van een duurzaam samenwerkingsverband tussen quinoatelers om de bekendheid en verkoop van lokale quinoa te stimuleren. De operationele groep richt zich op samenwerking met actoren uit de wielerwereld om de bekendheid van lokale quinoa te vergroten en de afzet naar wielrenners, supporters en wielertoeristen te bevorderen.

De operationele groep ‘Quikla’ wil de afzet van quinoa naar wielrenners, supporters en wielertoeristen bevorderen.
De operationele groep ‘Quikla’ wil de afzet van quinoa naar wielrenners, supporters en wielertoeristen bevorderen. - Foto: LBL

De operationele groep ‘NH3 Optimaal’ wil het bedrijfssaldo in de melkveehouderij zonder bijkomende milieudruk verbeteren. Een analyse van bedrijfseconomische boekhoudcijfers leert dat er grote verschillen zijn tussen bedrijven in het behaalde saldo per kg NH3 (ammoniak).

De operationele groep ‘ReMestV’ heeft als doel om Renure (Recovered Nitrogen from Manure) en bewerkte mestproducten te valoriseren binnen de bemestingsnorm als kunstmestvervanger, onder meer door het identificeren van producenten en afzetmogelijkheden en het ontwikkelen van een lokaal samenwerkingsverband.

Gewasbeschermingsproblemen

Enkele operationele groepen pakken diverse problemen op het vlak van gewasbescherming aan. Zo werken onderzoekers van het Proefcentrum Fruitteelt in ‘Stemphystress’ samen met telers aangepaste beheersingsschema’s voor zwartvruchtrot uit. De problemen met deze schimmel namen de voorbij jaren vooral in de Wase perenteelt sterk toe. Het effect van onder meer plantenversterkers, stressreducerende middelen en bodemverbeteraars zal samen met de perentelers worden geëvalueerd.

Een overzicht van de diverse demoprojecten en operationele groepen EIP vind je hier.

Agentschap Landbouw en Zeevisserij

Lees ook in Smart farming

Meer artikelen bekijken