VITO en ILVO gaan nauwer samenwerken
Onderzoeksorganisaties VITO en ILVO hebben hun samenwerking in een Memorandum van Overeenstemming (MoU) gegoten. Daarmee engageren ze zich om nog nauwer samen te werken en elkaar te versterken in onderzoek, om zo meer impact te genereren op agro-food en milieu.

ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) en VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) hebben in hun onderzoek raakvlakken die door dit MoU nog eens versterkt worden. Samen met het VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) willen ze het potentieel verkennen voor het creëren van een ‘agtech vliegwiel’. Daarbij willen ze de focus leggen op de aanpassing van landbouw aan de klimaatverandering, ontwikkeling van nieuwe plantenrassen en gewasbescherming, versnelling van productontwikkeling en ecosysteemverbetering door het koppelen van relevante fenotyperingsplatformen. Het gezamenlijk aangeboden platform dat nu onderzocht wordt, moet een uniek aanbod bieden voor de agro-(voedings)onderzoeksgemeenschap en de industrie. De ambitie is zowel R&D te stimuleren als de socio-economische impact van het onderzoek te verhogen.
Balans natuur-landbouw
In het MoU werd ook vastgelegd dat ILVO en VITO zich zullen buigen over de dynamiek van de open ruimte in Vlaanderen. De focus hierbij ligt op de balans tussen natuur en landbouw. Ze zullen ook de mogelijkheden verkennen om technologieën te ontwikkelen of te optimaliseren om landbouw- en voedselbijproducten en afval om te zetten in chemicaliën en materialen voor de bio-economie.
Wateronderzoek
Er zal ook veel aandacht gaan naar water. Zowel VITO als ILVO voeren onderzoek naar waterbeheer, -kwaliteit en -duurzaamheid. Als die informatie gedeeld wordt, kunnen beide organisaties elkaar daarin versterken.
Ervaring met data, robotica en AI
De laatste pijler van het MoU is de ervaring die beide hebben met data, robotica en AI-technologieën voor digitale agrovoedingstoepassingen. Het samenbrengen van de relevante expertise, modellen en tools van beide organisaties staat hoog op de agenda. Het MoU loopt over 2 jaar af, in september 2026.