Startpagina

Gunter Klaasen: “Goede prijs is enige reden om door te zetten”

Gunter Klaasen baat met zijn vrouw een braadkippenbedrijf uit in Ravels, het hart van het Turnhouts Vennengebied. “De huidige economische stimulans is voor veel bedrijven de enige reden om door te gaan, want er hangt ons veel boven het hoofd”, klinkt het.

Leestijd : 2 min

Gunter Klaasen baat met zijn vrouw een braadkippenbedrijf uit in Ravels, het hart van het Turnhouts Vennengebied. “De huidige economische stimulans is voor veel bedrijven de enige reden om door te gaan, want er hangt ons veel boven het hoofd”, klinkt het.

“Ik ben blij met de goede marktsituatie”, begint Gunter zijn verhaal. “Want anders was er geen haar op mijn hoofd dat eraan zou denken om verder te doen. En zo zijn er heel veel bedrijven.” Net voor de stikstofsaga losbarstte, deden Gunter en zijn vrouw nog een grote investering in nieuwe stallen en kregen ze een nieuwe vergunning. Door de strenge normen zou hij echter opnieuw zware investeringen moeten doen zonder garantie dat het familiebedrijf kan blijven bestaan.

‘De gunstige marktsituatie danken we aan de huidige vraagmarkt, maar die is heel fragiel’,stelt Gunter Klaasen.
‘De gunstige marktsituatie danken we aan de huidige vraagmarkt, maar die is heel fragiel’,stelt Gunter Klaasen. - Foto: GK

In het duister tasten

Nu Piet Vanthemsche, de intendant voor het Turnhouts Vennengebied, zijn functie neergelegd heeft, tasten landbouwers in de regio in het duister. “Het laatste half jaar zijn we gewoonweg niet meer geïnformeerd. Intussen lopen de plannen voor natuurbeheer wel gewoon verder. “Met onze vzw Natuurlijk Boeren en onze advocaat zetten we stappen tegen het akkoord, maar de toekomst is heel onzeker. Heel wat potentiële opvolgers gaan buitenshuis werken en nemen het ouderlijke bedrijf niet over. De onzekerheid is te groot.”

Fragiel evenwicht

Ook los van stikstof ziet Gunter heel wat uitdagingen. “Ook het verstrengde geur- en fijnstofkader maakt het heel moeilijk om een vergunning vernieuwd te krijgen. En dan is er de dreiging van dierziekten, de strenge controles, antibioticavrij produceren, de milieuwetgeving…” Hoewel de prijs nu goed zit, geeft Gunter graag een bedenking mee voor de hele keten. “De gunstige marktsituatie danken we aan de huidige vraagmarkt, maar die is heel fragiel. Valt er één slachthuis weg, dan kunnen er per week 1 miljoen kippen minder geslacht worden en ontstaat er een overaanbod. We moeten dus allemaal beredeneerd ondernemen, en beseffen dat we elkaar allemaal nodig hebben voor een economisch gezonde pluimveeketen.”

Nele Kempeneers (Pennenvrucht)

Lees ook in

Meer artikelen bekijken