Aantal vogelgriepbesmettingen in Europa in vrije val
Het aantal besmettingen met vogelgriep in de Europese Unie is het voorbije voorjaar sterk gedaald in vergelijking met de voorgaande jaren. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). De Verenigde Staten en Australië kampen dan weer met een forse uitbraak van vogelgriep.

In Europa zijn de afgelopen 3 maanden, van 16 maart tot 14 juni, 42 besmettingshaarden vastgesteld. In 15 gevallen ging het om boerderijen in Hongarije en Bulgarije. De 27 andere uitbraken van vogelgriep deden zich voor onder wilde vogels.
Het gaat om het laagste aantal vaststellingen van vogelgriep sinds 2019-2020, toen er een vogelgriepepidemie woedde in Europa. De Verenigde Staten kampen momenteel met forse uitbraken van vogelgriep van het type H5N1 onder melkvee. In meer dan 130 melkveebedrijven in 12 verschillende Amerikaanse staten werden al besmettingen vastgesteld. Ook pluimveebedrijven zijn zwaar getroffen. De vogelgriep is de jongste maanden in de VS niet alleen vastgesteld bij vee, maar ook bij alpaca's.
H7-variant in Duitsland
Australië kampt dan weer met de H7-variant van het virus, die zopas ook opdook in Duitsland, aan de grens met Nederland. Eind maart werd een besmetting met de H7-variant geregistreerd in Schotland. Verschillende grote legkipboerderijen in Australië werden geruimd, waardoor er eierentekorten heersen op de markt.
Frankrijk heeft een verplichte vaccinatie gehad voor gekweekte eenden. Daarvoor werden eind vorig jaar 80 miljoen vaccins besteld. In Nederland werd een veldproef georganiseerd voor het vaccineren van kippen. Daaruit blijkt dat 2 vogelgriepvaccins effectief in de praktijk werken. Nederlands wil vaccinatie op grote schaal bij pluimvee mogelijk maken.
Besmetting van zoogdieren
Vogelgriep kan behalve op vogels dus ook overslaan op runderen en alpaca’s. In Noorwegen trof het virus minstens één walrus. Ook zijn er wereldwijd berichten dat het virus honden en nertsen zou besmet hebben. Experten maken zich zorgen over het toenemende aantal zoogdieren dat besmet raakt met vogelgriep. Ze vrezen voor een sterkere circulatie en mutatie van het vogelgriepvirus, waardoor het uiteindelijk ook van mens tot mens zou kunnen overgaan. Tussen 13 maart en 20 juni werden wereldwijd 4 gevallen van vogelgriep bij mensen vastgesteld. In Mexico viel een dodelijk slachtoffer. In de Verenigde Staten geraakte een melkveehouder besmet met vogelgriep. Het merendeel van hen kwam in contact met besmet melkvee of gevogelte.
Over een langere periode, tussen begin 2023 en 1 april 2024, registreerde de Wereldgezondheidsorganinsatie (WHO) een totaal van 889 gevallen van vogelgriep bij mensen in 23 landen, waaronder 463 sterfgevallen. Dat brengt het sterftecijfer op 52%.
Vaccins voor mensen
15 Europese landen hebben via de Europese Commissie een raamcontract gesloten met een farmabedrijf voor de levering van 665.000 dosissen van een vaccin tegen vogelgriep bij mensen. Finland is als eerste Europese land gestart met het vaccineren van mensen tegen vogelgriep. De beperkte doelgroep omvat onder meer dierenartsen en veehouders. In Finland is nog geen vogelgriep bij mensen vastgesteld.
België is vogelgriepvrij
België neemt niet deel aan het raamcontract. In ons land werden dit jaar nog geen haarden van vogelgriep vastgesteld en de ophokplicht voor professionele pluimveehouders verviel op 6 april. In 2023 werden bij pluimveebedrijven in ons land 8 haarden van hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. Daarnaast werd het virus ook vastgesteld bij 11 particuliere houders.