Startpagina Aardappelen

Eindelijk heeft de aardappel zijn internationale dag

Dit jaar vieren we de eerste Internationale Aardappeldag. Deze knol, die overal gewaardeerd wordt, krijgt eindelijk zijn eigen dag, telkens op 30 mei. Dat is het resultaat van een werk van lange adem bij de Verenigde Naties, ingeleid door Peru, dat gesteund werd door België, onder impuls van minister van Landbouw David Clarinval (MR).

Leestijd : 2 min

De Internationale Dag van de Aardappel is het resultaat van een lang politiek proces. In 2021 diende Peru een officieel verzoek tot resolutie in dat gesteund werd door België. Na 3 jaar van internationale samenwerking en werk achter de schermen, is de eerste Internationale Aardappeldag nu dan eindelijk een feit.

Economische en culturele waarde

De aardappel, die afkomstig is uit de Andesstreek in Zuid-Amerika, is een basisvoedingsmiddel geworden in de hele wereld. Het aanpassingsvermogen aan verschillende klimaten en de veelzijdigheid ervan in gerechten, maken van de aardappel een pijler in voedingspatronen over de hele wereld. De Internationale Aardappeldag zal voortaan elk jaar herinneren aan de aanzienlijke bijdrage van de aardappel aan de voeding in de wereld. 

De aardappel is niet alleen essentieel voor onze voeding. Hij heeft ook een grote culturele waarde, met name in België. De sector is voor ons land en voor onze economie bijzonder belangrijk, omdat een groot deel van de Belgische landbouw en gastronomie ervan afhangen. Veel boeren zijn erin gespecialiseerd en er zijn veel bedrijven, met een totale aardappelproductie die 5 miljoen ton per jaar bereikt.

Belangrijk voor België

België is de belangrijkste producent en exporteur van diepgevroren bereide aardappelen in Europa en de wereld. Het land exporteert jaarlijks iets meer dan 2 miljoen ton, de helft binnen de EU, de andere helft naar derde landen, vooral in de vorm van diepgevroren frieten.

Deze dag is ook een viering van de Belgische friet, de ondernemingen en de boeren die dit product verwerken en van ons culinaire patrimonium. In totaal werken er in België meer dan 7 500 mensen rechtstreeks of onrechtstreeks in de aardappelsector (fabrieken, handel, landbouw).

“Deze legislatuur kunnen afronden met een goed resultaat voor al deze inspanningen is fantastisch nieuws. Deze internationale dag heeft een sterke symbolieke waarde voor ons land en zal toelaten om het werk in de verf te zetten van alle mensen die met dit mooie product werken”, besluit minister Clarinval.

FVDL

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken