Startpagina Economie

Slechte weersomstandigheden beïnvloeden de marktprijzen

Natte weersomstandigheden in belangrijke Europese tarweproductieregio’s doen de gewascondities achteruitgaan op het al lager ingezaaide areaal. Vermoedelijk zal er meer maïs ingezaaid worden.

Leestijd : 4 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 15 en 16 (8 - 21 april 2024).

Hoge tarweprijs nieuwe oogst beïnvloedt markt

De Europese tarweprijs schommelt sinds begin april tussen de 200 en 205 euro/ton. “Dit ondanks de vaststelling in het recentste United States Department of Agriculture (USDA)-rapport van 11 april, dat de Europese tarwevoorraad meer dan 10% steeg tegenover maart en zelfs 37,25% hoger ligt dan een jaar geleden”, vertelt Raf Beyers ons in zijn analyse. “Dit is een record voor de Europese tarwevoorraad. De oorzaak van die nog stevig toegenomen Europese voorraad is terug te vinden in de ruim hogere tarweprijs voor de nieuwe oogst. De tarweprijs voor het contract van december 2024 op de Matif (Marché à Terme International de France) ligt bijna 20 euro/ton hoger dan het eerstvolgende nabije contract van mei 2024. Dat zorgt ervoor dat Europese akkerbouwers geneigd zijn om hun oude oogst terug te houden voor verkoop. Voor de nieuwe oogst wordt de tarweprijs ondersteund door de natte weersomstandigheden in Noordwest-Europa. Daardoor gaan vooral in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de gewascondities achteruit op het al lager ingezaaide areaal. In Frankrijk en Duitsland zou er respectievelijk 7,7% en 6,3% minder areaal wintertarwe ingezaaid zijn. Ook de droogte in het zuiden van Rusland doet twijfelen aan de grootspraak van Poetin over de tarweoogst voor het nieuwe seizoen.

In de Verenigde Staten (VS) daarentegen is de conditie van de wintertarwe nagenoeg, perfect waardoor een veel betere oogst dan vorig seizoen verwacht kan worden. De verslechtering van de productieomstandigheden in Oekraïne, zowel door de weersomstandigheden als door de oorlogsomstandigheden, doet een lagere Oekraïense tarwevoorraad voorspellen voor het nieuwe seizoen.”

Argentijnse maïs getroffen door bacterie

Op de maïsmarkt zijn de handelaars voorzichtig door de vele onzekerheden rond onder meer de vraag-aanbodsituatie in Zuid-Amerika en de start van het plantseizoen op het noordelijk halfrond. “Dit doet de maïsprijs zowel in de VS als in Europa consolideren rond het niveau van begin april. De Europese maïsprijs schommelt sinds de laatste week van maart tussen 190 en 195 euro/ton.”

Het aanbod van maïs uit Zuid-Amerika wordt vooral vanuit Argentinië onzekerder met de dag. Er is bij de Argentijnen ernstige schade door de spiroplasma-bacterie, die alleen de maïsteelt bedreigt. Daardoor is de Argentijnse maïsoogst afgewaardeerd van 57 miljoen ton naar 50,5 miljoen ton, wat toch wel een stevige daling is.

Het USDA-maandrapport van april was neutraal voor maïs met 0,42% daling van de wereldwijde stock tegenover maart en een 1,72% hogere voorraad dan een jaar terug. De kentering in de maïsstock tegenover vorig seizoen – de voorgaande maanden was er gemiddeld meer dan 8% hogere stock – is te verklaren door de voorraad van april 2023, die toen plots 5,55% hoger schoot door de stevige Braziliaanse oogst van toen.

In Europa verwacht men nog altijd dat een groter maïsareaal zal worden ingezaaid door het lager areaal wintergranen vanwege de natte najaars- en winteromstandigheden.

Koolzaadareaal daalt in Europa

De wisselkoers EUR/USD daalde sinds de tweede week van april naar het laagste niveau sinds begin november. Dat komt door het geloof dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente eerder zal laten dalen dan de Federal Reserve (FED). De inflatie in de VS is hardnekkiger dan in Europa. De recente onrust in het Midden-Oosten, die de olieprijs en ook de gasprijs wat opdrijft, kan een vertraging veroorzaken van de rentedaling die de ECB nog denkt te doen dit jaar.

Beyers: “De prijs van het Europese koolzaad trok sinds begin april stevig omhoog richting 460 euro/ton. De stevige prijzen voor plantaardige olie ondersteunen de prijs van koolzaad. De crushmarges zijn goed, wat de Europese crushindustrie goed doet draaien. De vooruitzichten voor de nieuwe Europese oogst zijn fragiel, waardoor men er rekening mee zal moeten houden dat de Europese afhankelijkheid van import zal toenemen. In Frankrijk is er een daling van 1,3% van het koolzaadareaal en in Duitsland zelfs een daling van 6,9%. Ook het koude en natte weer tijdens het Europese bloeiseizoen is slecht nieuws voor de productie. Met ook een daling van de Australische en Canadese koolzaadproductie lijkt de stijgende trend niet verrassend. Halfweg week 16 daalde de prijs van koolzaad wel terug. Dat de olieprijs sputtert rond de 90 dollar per vat en dus niet verder doortrekt, sust ook de koolzaadmarkt.”

Hoger areal soja in VS

Er is een recordvolume aan sojabonencrush over maart. “We zien al sinds september vorig jaar telkens hogere crushhoeveelheden. De marges bleven tot nu toe dus aantrekkelijk, hoewel een switch naar raap nu wel aantrekkelijk kan zijn.”

Beyers overloopt de situatie in enkele sojaproducerende landen. De inzaai van sojabonen in de VS loopt voorspoedig. Naar verwachting zal men er een hoger areaal inzaaien. De Chinese import van soja is zwak, met een 19% lagere import in het eerste deel van het jaar. De sojaproductie van Brazilië is licht naar beneden bijgesteld, maar is nog altijd stevig hoog. Vanuit Argentinië komt normaal ook heel wat soja dit seizoen, maar de oogst wordt daar wat belemmerd door overvloedige regenval. Dit zorgde samen met de onrust in het Midden-Oosten sinds 10 april voor een stijging van het sojameel op de CME (Chicago Mercantile Exchange, een Amerikaans derivatenbeursbedrijf) van 336 euro/ton naar 354 euro. Enkele dagen later daalde de prijs al terug toen de olieprijs ontspande en toen ook het nieuws over voorspoedige inzaai soja in de VS binnenkwam. De sojabonenvoorraad bleef in het USDA-rapport van april ongeveer dezelfde als de voorraad in maart, maar is wel 13,89% hoger dan die in april 2023.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Europese melkaanvoer komt moeilijk op gang in 2024

Economie De slechte weersverwachtingen doen momenteel niet veel goeds vermoeden voor de Europese melkproductie. Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 17 april met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten.
Meer artikelen bekijken