Startpagina Economie

Prijs van sojabonen is terug stijgend

In Brazilië is intussen 60% van de sojabonen geoogst. Als de lagere productievoorspelling van het Conab er uitkomt en als de Chinezen terug meer importeren, dan lijkt er nog weinig ruimte voor prijsdaling.

Leestijd : 4 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 11 en 12 (10-24 maart 2024).

Tarweprijzen blijven laag

De Europese tarweprijs, die enkele weken terug nog duidelijk onder de 185 euro/ton dook, herstelde sinds half maart terug richting 200 euro.

“Dit prijsniveau blijkt echter moeilijk vol te houden”, stelt Raf Beyers. “Zo daalde de tarweprijs bij het begin van de lente terug richting 197 euro. Het verschil tussen de oude en nieuwe oogst van tarwe wordt alsmaar groter. Van de vorige, oude oogst zijn in Europa de voorraden heel ruim, terwijl er voor de nieuwe oogst vooral zorgen zijn vanuit het natte Frankrijk. Zo daalde de conditie van de Franse wintertarwe naar 66% goed/uitstekend, terwijl dit een jaar terug 95% was. Ook de inzaai van Franse zomergerst loopt stevige achterstand op door het natte weer. Voor tarwe zien de gewascondities in andere, drogere delen in Europa, maar ook in de Verenigde Staten (VS), Rusland en Oekraïne, er veel beter uit.”

Europa evalueert de mogelijkheden om de import van Russische granen en meststoffen te beperken. Letland is het eerste Europese land dat zo’n maatregel al individueel invoert.

De tarwemarkt kreeg vanaf half maart ook steun van de maïsmarkt, waarvan de prijzen ook omhooggegaan zijn. Concurrentie tussen de Franse tarwe en de tarwe die van de Zwarte Zee komt, blijft met de druk vanuit de oude oogst nog zeker een tijd bestaan, waardoor het opwaartse potentieel voorlopig beperkt blijft. Ook geruchten over verdere annuleringen van Chinese tarweaankopen in de VS blijven aanhouden.

Maïsprijs herstelt zich

De Europese maïsprijs laat een duidelijker beeld van herstel zien dan tarwe. “Zo steeg de maïsprijs half maart op een week tijd meer dan 4%; de prijs ligt in een maand tijd zelfs bijna 7% hoger. Sinds begin maart steeg de maïsprijs van 171 euro/ton naar 186 euro bij het begin van de lente.” De inzaai van Braziliaanse Safrinha-maïs, die na de oogst van soja volgt, verloopt zeer vlot en is bijna klaar, met bijna 100% ingezaaid.

Europa kwam recent tegemoet aan vooral Poolse boeren. Zo komt er een quotum op de invoerhoeveelheid van maïs uit Oekraïne die tolvrij kan verkocht worden in de EU. Van zodra dat quotum overschreden wordt, gelden vernieuwde invoerheffingen. Tarwe is voorlopig uitgesloten van deze nieuwe regeling.

De maïsproductie vanuit Zuid-Amerika is onzeker. Ook de aankomende inzaai op het noordelijke halfrond zorgt voor onzekerheid. Ook wordt het uitbreiden van de droogte in de Amerikaanse maïsgebieden naar 36% drooggevoelig nu al van nabij gevolgd. Pas vanaf juni of juli wordt deze vroege droogte-info echter relevant.

Stijgende vraag naar goedkopere oliën

Sinds begin maart, toen de Europese koolzaadprijs nog 410 euro/ton noteerde, stijgt de prijs van koolzaad stevig, zelfs met bijna 10%. Rond 20 maart bedroeg die prijs bijna 450 euro. Naast een importquota voor maïs vanuit Oekraïne komt men ook met heffingen voor de dag na een bepaalde hoeveelheid import van eieren, gevogelte, suiker, gries, haver en honing. Sinds de Russische inval begin 2022 waren deze importquota en heffingen opgeheven.

De stijgende palmolieprijzen stimuleren de vraag naar goedkopere plantaardige oliën, zoals koolzaad, sojabonen en zonnebloem. Het areaal koolzaad is gedaald in Europa en het Verenigd Koninkrijk. “Dat de markt zenuwachtig is, blijkt uit de stevige stijging van de Maleisische export van palmolie in de eerste 3 weken van maart, ondanks het feit dat prijzen stevig bleven stijgen. Algemeen kan men stellen dat de graan- en oliezadenmarkten stabiliseren of herstellen na enkele maanden van scherpe prijsdalingen.”

Prijs sojabonen stijgt

De sojameelprijzen dalen niet verder sinds de daling die we in bijna heel februari zagen. De prijs van sojameel fluctueert sinds begin maart rond 340 euro/ton. De sojabonen stegen daarentegen sinds begin maart met ongeveer 5%, van 382 euro terug naar 400 euro. De verkoop van soja van Zuid-Amerikaanse boeren blijft achter, wat de prijsdaling een halt heeft toegeroepen.

Het Conab, zowat het Braziliaanse Wasde (World Agricultural Supply and Demand Estimates), voorspelt een lagere sojabonenproductie voor Brazilië dan het Wasde. “In Brazilië is intussen meer dan 60% geoogst. Als de productievoorspelling van het Conab uitkomt en de Chinezen terug meer importeren zoals het Wasde verwacht, dan lijkt er nog weinig ruimte voor prijsdaling en kan het zelfs de andere richting uit gaan. Het wordt ook opletten voor voederalternatieven, zoals raap en zonnebloem uit Rusland.” Europa denkt ook na over importtaksen voor oliezaden en granen uit Rusland.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken