Animal Rights legt dierenleed vast in een Wingens eierbedrijf, een update

’s Nachts inbreken in stallen is geen correcte handelswijze.
’s Nachts inbreken in stallen is geen correcte handelswijze. - Animal Rights

Het bedrijf met zes vestigingen houdt zo’n 130.000 leghennen voor de productie van scharreleieren. Die komen als scharreleieren in de winkelrekken of worden verwerkt. De winkelketen Lidl, waar onder andere de scharreleieren terechtkwamen, besloot om de samenwerking stop te zetten.

Op de beelden ziet men gewonde en zieke dieren, maar ook kadavers. “De leefomstandigheden van de dieren zijn vuil en stoffig. Uit frustratie en stress wordt er onderling veel gepikt. Het harde contact met de kooien leidt tot verwondingen, botbreuken en sommige dieren raken vastgeklemd, waardoor ze sterven. De doorgedreven eierproductie zorgt ook voor veel aandoeningen,” klinkt het in het filmpje. Bovendien is Animal Rights ervan overtuigd dat in de hele sector dezelfde problemen heersen. Met het filmpje willen ze de consument duidelijk maken hoe het voedsel in de winkelrekken geproduceerd wordt en dat dit een reden is om over te schakelen op plantaardige producten.

Opvallend is dat het bedrijf al even geleden bezoek kreeg van de inspectiedienst Dierenwelzijn, die 12 inbreuken vaststelde. Zo zitten de meeste kippen in kooien, die normaal overdag open moeten worden gezet bij scharrelkippen. Uit de controle van de inspectiedienst Dierenwelzijn bleek dat dit niet altijd het geval was. Maandag en dinsdag werd in opdracht van Ben Weyts, Vlaams minister van Dierenwelzijn, het bedrijf onderworpen aan een controle. Hieruit bleek dat er geen sprake is van ernstige inbreuken en dat de situatie verbeterd is tegenover de vorige inspectie. Aan enkele inbreuken moet nog gewerkt worden. Hoewel het bedrijf aan de Europese normen voldoet, weet die niet steeds wat goed is aangezien de normen vaak breed interpreteerbaar zijn.

De eisen moeten duidelijk strenger als het om dierenwelzijn gaat, vindt Ben Weyts. Volgens hem zouden er strengere normen moeten gelden dan de Europese normen. Het aantal inspecties moet langzaamaan worden opgedreven. Ondertussen telt Inspectie Dierenwelzijn al 22 personen. Die kwamen er na de heisa rond het slachthuis van Tielt.

ABS, Boerenbond en de producentenorganisatie Landsbond lieten alvast weten dat ze de beelden niet representatief vonden voor de sector. Landsbond: “Wij vinden het zeer jammer dat zo’n beelden anno 2017 gemaakt kunnen worden op een Vlaams leghennenbedrijf en zijn ervan overtuigd dat zeker 95% van onze legpluimveehouders het doet zoals het moet en correct omgaat met dieren. De beelden zorgen echter voor een smet op de gehele leghennensector, waardoor ook zij gestraft worden.”

M.V.

Open brief naar Ben Weyts: ABS stelt vragen bij reactie overheid

Laat ons eerst stellen dat grove inbreuken op het dierenwelzijn niet goed te keuren zijn. Gelukkig weten we als landbouworganisatie dat 99,9 % van de landbouwers hun dieren goed verzorgen.

Alle landbouwers die met dieren werken, weten dat dit niet altijd gemakkelijk is en dat er soms wel eens iets kan mislopen of dat er handelingen dienen te gebeuren die een argeloze buitenstaander zonder woordje uitleg niet begrijpt.

De toestanden die er waren op het recent in het nieuws gebrachte legkippenbedrijf bleken medio 2016 reeds vastgesteld te zijn door uw controlediensten. Het is moeilijk om te begrijpen dat er sinds deze eerste vaststelling geen bijkomende, diepgaande controles op dit bedrijf zijn geweest. Dit is wat je als plichtbewuste landbouwer en bij uitbreiding burger immers verwacht. Wij, als ABS, gingen ervan uit dat zoiets ook efficiënt opgevolgd werd.

Als landbouworganisatie stellen we ons vragen bij de snelle reacties door zowel media als politiek die er komen na een actie van dierenrechtenactivisten. De manier van handelen van deze personen is fundamenteel onjuist. ’s Nachts inbreken in stallen, de dieren die in rust zijn doelbewust opschrikken opdat je pittige beelden zou kunnen maken is geen correcte handelswijze. Sommige media springen mee op de kar zonder bij zichzelf de éénzijdige aanpak in vraag te stellen. De ethiek van de journalist is ver te zoeken, sensatiezucht daarentegen?

Op zo’n momenten zijn minder doordachte uitspraken, die snel opgepikt worden door de sociale media, een mes in de rug voor een gehele beroepsgroep. Van een topminister wordt verwacht dat hij spreekt met kennis van zaken en dat hij nagaat wat er reeds geweten is bij zijn diensten over een bedrijf vooraleer er grote woorden gebruikt worden. Niet dat hij reageert enkel op basis van illegaal gedraaid en gemanipuleerd beeldmateriaal. Het feit dat daags nadien blijkt dat volgens uw inspectiedienst dierenwelzijn niks aan de hand is, bevestigt onze visie van de feiten.

Door de voorbarige manier waarop omgegaan werd met het beeldmateriaal werden de acties van de activisten quasi gelegitimeerd en lijkt het alsof de activisten de rol van de dienst inspectie dierenwelzijn zomaar kunnen overnemen. Daarmee wordt meteen ook de geloofwaardigheid van uw medewerkers en bij uitbreiding van de 99,9% wél correct werkende pluimveehouders met de grond gelijk gemaakt.

Als landbouworganisatie staan we achter onze landbouwers. Graag nodigen we u uit om op een aantal bedrijven te komen kijken hoe het er in werkelijkheid aan toe gaat. Aansluitend zouden we graag met u verder ingaan op het aspect dierenwelzijn in de veehouderij in het algemeen en de toekomstige werking van uw inspectiediensten.

Hendrik Vandamme,

voorzitter ABS

Meest recent

Meest recent