Statiegeldalliantie verzet zich tegen digitaal statiegeld
Vijfenvijftig steden en gemeenten hebben zich verenigd in hun verzet tegen het voorstel van digitaal statiegeld voor flesjes en blikjes dat Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) laat testen. Ze vinden het niet toegankelijk genoeg en het zou een te grote last vormen voor de lokale besturen. In een brief die op 25 september vertuurd werd naar de 3 regionale milieuministers pleiten ze voor een klassiek systeem met terugname in de winkel.

Zowel Vlaanderen, Brussel als Wallonië willen vanaf 2025 statiegeld invoeren op blikjes en plastic flesjes om de hoeveelheid zwerfvuil te beperken. In een brief aan de ministers van de 3 regio's schrijven de Statiegeldalliantie en 55 steden en gemeenten dat ze daarmee tevreden zijn, maar ze willen niet dat het systeem digitaal zou zijn. In Vlaanderen wordt zo'n systeem onderzocht. De Statiegeldalliantie, met onder meer het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), Ferm, Fugea en De Landgenoten, ziet het digitale systeem niet zitten.
Niet toegankelijk voor iedereen
"Het digitale systeem is niet voor iedereen toegankelijk", zegt de Statiegeldalliantie. "Niet al onze medeburgers hebben smartphones, bankapps en internet", klinkt het.
De steden en gemeenten zijn ook bezorgd over de extra last die hun richting uitkomt bij een digitaal systeem. "Lokale besturen zullen dan duizenden extra vuilbakken moeten plaatsen die ook geleegd moeten worden", klinkt het. Bovendien zouden er thuisscanners verdeeld moeten worden onder burgers die niet vertrouwd zijn met smartphones en gsm-apps.
Zal niet het gewenste effect hebben
"We zijn ongerust dat het digitale statiegeldsysteem niet het gewenste effect zal hebben op de openbare netheid. We maken ons ook zorgen over fraude en inbreuken op de privacy van onze medeburgers", klinkt het.
De ondertekenaars van de brief zeggen dat de producenten van de flesjes en blikjes, en de supermarkten verantwoordelijk moeten zijn voor het verzamelen van hun verpakkingen. De steden en gemeenten pleiten voor een "efficiënt statiegeldsysteem, dat al jaren zijn waarde bewezen heeft in vele landen, ook onze buurlanden: statiegeld met terugname door de winkels".