Startpagina Akkerbouw

Impact natte julimaand op landbouw verschilt per teelt en regio

Voor verschillende groenten zoals prei en kolen is de vele regen van de voorbije dagen en weken eerder welkom. Ook voor de halfvroege aardappelen, die rond deze tijd gerooid worden, is de regen goed om de droogte van mei en juni deels te compenseren, al zal de oogst daar mogelijk beperkt blijven tot 20 tot 25 ton terwijl dat anders 40 ton is. Dat zegt Pieter Van Oost, plantaardig adviseur bij Boerenbond.

Leestijd : 2 min

De voorbije maand juli was nat en somber, zo blijkt uit het maandrapport van het KMI. Met 21 regendagen was juli een recordmaand in de afgelopen 30 jaar.

De impact van de natte julimaand op de landbouw is afhankelijk van gewas of teelt en van de regio. Volgens Pieter Van Oost van Boerenbond was de neerslag van de voorbije dagen en weken over het algemeen een welkome compensatie voor de droge maanden mei en juni.

Aardappelen

Voor de halfvroege of middelvroege aardappelen die momenteel gerooid worden, wordt normaal gerekend op 40 ton per jaar. "Maar door de droogte in mei en juni gaat men nu uit van 20 tot 25 ton", zegt Van Oost. Door de regen van de laatste tijd kan dat verlies aan volume nog een beetje gecompenseerd worden en sommige telers proberen daarom ook met hun afnemers af te spreken om iets later te rooien. Al zijn er ook daar belangrijke regionale verschillen. "Zo zijn er in Antwerpen aardappeltelers waar het water in de geulen staat. Daar is natuurlijk niet goed voor de grond en de teelt", aldus Van Oost.

Suikerbieten

Wat de suikerbieten betreft, wordt door de droogte in mei en juni volgens Van Oost rekening gehouden met een oogst van 70 tot 75 ton in plaats van 80 tot 85 ton. Daar kan de gestegen suikerprijs het verlies aan volume mogelijk wel een stuk compenseren, al ligt het suikergehalte van de bieten misschien ook wat lager door het gebrek aan zonneschijn in juli.

Graan/tarwe

Wat graan/tarwe betreft, zijn er dan weer grote regionale verschillen in de hoeveelheden die al gedorst zijn. Zo gaat het in Limburg en Vlaams-Brabant nog maar om 25 tot 30%, terwijl in West-Vlaanderen al meer dan 80% gedorst is. Dat heeft vooral te maken met het feit dat graan een aantal neerslagloze dagen nodig heeft om te kunnen drogen (en het in West-Vlaanderen minder geregend heeft).

Groenten

Voor de meeste groenten was de neerslag van de laatste tijd een goede zaak. Zo hebben bijvoorbeeld prei en verschillende koolsoorten een moeilijke periode gekend, maar zijn die goed hersteld door de regen. "Ook de openluchtsalade groeit goed, al is er daar wel aandacht nodig voor rotvorming", aldus Van Oost. Voor wortelen is het dan weer een moeilijk oogstjaar. Die hebben door de droogte erg moeilijk kunnen kiemen.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken