Natuurherstelwet is goedgekeurd door Europese ministers
De Europese milieuministers zijn het op 20 juni in Luxemburg eens geraakt over de natuurherstelwet en de standpunten die ze willen verdedigen in de onderhandelingen met het Europese parlement. Dat was de conclusie van de Zweedse minister en EU-voorzitter Romina Pourmokhtari aan het einde van het debat.

De instemming was niet unaniem, maar aan het einde van het debat bleek de tekst op de steun te kunnen rekenen van meer dan 55% van de lidstaten, die bovendien meer dan 65% van de Europese bevolking vertegenwoordigen.
Daarmee is de kous niet af voor de veelbesproken Europese natuurherstelwet, die tot doel heeft om verzwakte ecosystemen en habitats in Europa te herstellen. De lidstaten moeten nog onderhandelingen aanknopen met het Europese parlement, dat diep verdeeld is over de wet en vooralsnog geen standpunt kon innemen. Als er een politiek akoord bereikt wordt, volgt een stemming in het Europese parlement. In de Europese Commissie Milieu kon eerder niet gestemd worden over de natuurherstelwet, wegens tijdsgebrek.
12 maanden geleden op tafel gelegd
De Europese Commissie heeft de natuurherstelwet 12 maanden geleden op tafel gelegd om verzwakte ecosystemen te herstellen in de strijd tegen klimaatverandering. Aan de lidstaten wordt gevraagd om tegen 2030 voor minstens 20% van de land- en zeegebieden herstelmaatregelen te nemen, en tegen 2050 voor alle ecosystemen die herstel nodig hebben.
Een jaar voor de verkiezingen is rond de meer dan 150 pagina's tellende verordening echter enorme controverse ontstaan. Wat zal de impact op de landbouw zijn? Op economische activiteiten? Op infrastructuurprojecten? Zo kon het Europese Parlement vanwege de diepe verdeeldheid tussen de linker- en rechterzijde van het halfrond vooralsnog geen standpunt innemen.
Protest uit Vlaanderen
In Vlaanderen zijn cd&v en Open VLD tegen de natuurherstelwet, net als Boerenbond. Belgisch premier Alexander De Croo (Open VLD) opperde om de pauzeknop in te drukken. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir van N-VA was aanvankelijk tegen de Europese verordening, maar lijkt zich nu te kunnen vinden in de recente aanpassingen.
Ook bij andere lidstaten leven tal van vragen en bezorgdheden, met name in noordelijke landen met veel bosbouw en in dichtbevolkte landen. Het Zweedse voorzitterschap heeft de tekst al verscheidene keren aangepast. Volgens de aangepaste tekst mogen de lidstaten zelf bepalen welke natuurgebieden ze willen herstellen en hoe ze dat zullen doen. Landen zouden ook zelf mogen bepalen voor welk natuurgebied het verslechteringsverbod zal gelden.
Geen Belgisch standpunt
Tot 19 juni is intens onderhandeld tussen het federale niveau en de deelstaten, maar een finaal Belgisch standpunt was er niet. Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA), vertegenwoordigde op de stemming in Luxemburg op 20 juni.