Het bedrijfsterrein van Herbavita in Kluisbergen heeft een ware metamorfose ondergaan. Natuurlijk zijn er het imposante nieuwe magazijn en kantoorgebouw, maar ook de feesttent voor het oude kantoor trekt de aandacht. Die bleek geen overbodige luxe op de opendeurdag eerder in september.
“We hebben zeker meer dan 500 mensen kunnen verwelkomen,” puft accountant Kim Paepe, “terwijl we maar op 200 personen hadden gerekend. Maar alles verliep vlot en de nieuwe infrastructuur heeft indruk gemaakt.” Zaakvoerder Marc Paepe kijkt echter alweer uit naar nieuwe projecten. “Binnenkort, in april, openen we nog een nieuwe afvullijn voor poeders”, vertelt hij trots.
Het zit in de familie
Inderdaad, Herbavita is een onvervalst familiebedrijf. Samen met medezaakvoerder en echtgenote Leen Botterman kreeg Marc drie kinderen: Kim, Ellen en Auke. Intussen houdt Kim zich al enkele jaren mee bezig met de administratieve kant van het bedrijf. Haar echtgenoot Daan werkt in de productie. Verder telt het bedrijf nog 17 medewerkers.
Op dit moment werkt Ellen, de tweede dochter, haar studies af. Ze kijkt ernaar uit om mee aan onderzoek en ontwikkeling te doen op het bedrijf. In het kader van haar thesis aan de vakgroep Toegepaste Biowetenschappen aan de Universiteit Gent onderzoekt ze het effect van Aviform Cox, één van de producten van Herbavita, tegen coccidiose bij pluimvee.

Professioneel werken
Kim begeleidt de rondleiding. Boven bevinden zich de kantoren en een flexbureau voor het verkoopteam. Ze toont ook de drie nieuwe ontvangstruimtes, de eetzaal en de grote vergaderzaal beneden. “Vroeger moest de refter al die functies vervullen. Nu kunnen we op een meer professionele manier werken”, legt Kim uit. Het bedrijf is klein begonnen, in de toenmalige slaapkamer van Marc en Leen, en door de jaren heen gegroeid.
Ook de productie kende een toenemende uitbreiding en professionalisering. In de productieruimte voor poederbereidingen staan nu scanners bij elke machine. “Nu dit deel van het mengproces automatisch verloopt zijn menselijke fouten uitgesloten, wat de tracering ten goede komt”, vertelt Kim. “We weten exact welke lotnummers in welk product zijn terechtgekomen. Het FAVV (Federale Voedselagentschap) vond dit super!”
Aparte vloeistofruimte

Ondersteuning van de weerstand
“Bij mensen gaat het net hetzelfde. Iemand met een goede weerstand heeft weinig last van een verkoudheid, en geneest snel. Bij dieren vertaalt een verlies aan weerstand zich in productieverlies, en dat kost een veehouder geld”, verduidelijkt hij. Zijn collega Chris Ceuterick, verantwoordelijke voor onderzoek en ontwikkeling, geeft een voorbeeld: “Wetenschappers stelden vast dat uierontstekingen sneller genezen wanneer dieren vitamine E en het mineraal selenium toegediend krijgen. Biotine en zink hebben dan weer een positieve invloed op klauwgezondheid.”
Advies en ondersteuning