Parlementsleden krijgen geen inzage in PAS-bezwaarschriften
De Vlaamse parlementsleden Bart Van Hulle (Open VLD) en Mieke Schauvliege (Groen) vroegen inzage in de afgerond 20.000 bezwaarschriften die werden ingediend tegen de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), het stikstofakkoord dat vorig werd bereikt in de Vlaamse regering. Vlaams parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) weigert de gevraagde inzage.

De bezwaarschriften tegen de PAS werden vorig jaar ingediend door boeren, particulieren, bedrijven en natuurverenigingen. De Vlaamse regering bekijkt volop op basis van de bezwaarschriften of en hoe de PAS moet bijgestuurd worden.
Bart Van Hulle en Mieke Schauvliege menen dat het parlement die bezwaarschriften al moet kunnen inzien op basis van het Vlaamse bestuursdecreet, dat de openbaarmaking van documenten regelt.
Geen sereen debat mogelijk
Homans stelt dat het kunnen inkijken van de bezwaarschriften door parlementsleden de onafhankelijke beoordeling van het Departement Omgeving, de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) onmogelijk zou maken.
Zij stelt voorts dat het bestuursdecreet bepaalt dat voorlopige documenten nog niet openbaar gemaakt moeten worden.
Homans argumenteert ten slotte dat het openbaar maken een sereen debat in de Vlaamse regering nagenoeg onmogelijk zou maken.
Pas na politiek akkoord
Na het bereiken van een politiek akkoord over een bijgestuurde PAS in de Vlaamse regering zou minister Demir wel alle gevraagde stukken overmaken aan het Vlaamse parlement.
Naar verluidt mogen zelfs kabinetsmedewerkers van ministers in de Vlaamse coalitie momenteel de bezwaarschriften enkel bekijken in een hermetisch afgesloten kamertje in aanwezigheid van veiligheidsagenten en met enkel een balpen en een notaboekje.
Moeten openbaar gemaakt worden
De weigering om inzage te geven in de ingediende bezwaarschriften houdt geen steek volgens Mieke Schauvliege. “De memorie van toelichting van het bestuursdecreet over politieke besluitvorming stelt dat een document op een kabinet afkomstig van derden en niet opgemaakt door het kabinet zelf - dus ook een bezwaarschrift - in aanmerking komt voor openbaarmaking.
Bart Van Hulle vreest dat de bijsturingen aan de PAS in slechts enkele dagen tijd door het Vlaamse parlement besproken zullen moeten worden.