Startpagina Actueel

Grote Nederlandse plantenkweker stopt wegens hoge kosten

Plantenkweker Plantise, in omzet de grootste kweker van planten in Nederland, sluit op 1 april 2023 de deuren van zijn vestigingen in Nederland. Ongeveer 200 vaste werknemers en 200 flexkrachten verliezen hun baan.

Leestijd : 2 min

Plantise is gespecialiseerd in het kweken van biologische en reguliere jonge groente- en sierteeltplanten, zowel in binnen- als buitenland, die dan elders worden opgekweekt tot volwassen planten. De Nederlandse vestigingen van Plantise staan in Baarlo, Kessel, Berkel en Rodenrijs en Naaldwijk. Plantise heeft een gezamenlijk kasoppervlak van 50 ha in Nederland en 16 ha in het buitenland (Hongarije, Frankrijk, Zuid-Afrika, Tunesië, Algerije en de Filipijnen).

Plantise behoort met een omzet van 68 miljoen euro naar eigen zeggen tot de top 3 van ongeveer 15 opkweekbedrijven in Nederland. Het bedrijf heeft ongeveer 15% van de opkweekmarkt in handen, is in omzet de grootste plantenkweker van Nederland en marktleider op het gebied van biologische opkweek, opkweek van knolselderij en verlengde opkweek snijgerbera. Voore serres levert Plantise onder meer jonge plantjes van tomaten, aubergine, komkommer, peper en paprika.

Marco Vermeulen, de baas van het bedrijf, noemt 'een rits aan prijsstijgingen' als oorzaak voor de sluiting. "Door de gestegen energieprijzen wordt alles wat wij inkopen duurder en dat wordt allemaal aan ons doorberekend", zegt hij bij Rijnmond.

Hoger loon

Het probleem is niet alleen de hoge stroomprijs, zegt Vermeulen. Hij wijst ook op de inflatie, die leidt tot hoge looneisen. Plantise kan die gestegen bedrijfskosten niet voldoende doorberekenen, zegt Vermeulen, die om die redenen financiële problemen voorziet.

"De werknemers van Plantise hebben te horen gekregen dat de activiteiten komende tijd worden afgebouwd", zegt Jeroen Warnaar van de Nederlandse vakbond CNV Vakmensen. "Het bedrijf zegt verschillende scenario's onderzocht te hebben, ook de optie om in afgeslankte vorm verder te gaan", vervolgt Warnaar bij 1Limburg. "Maar daar was geen steun voor van aandeelhouders en banken. De risico's zijn kennelijk te groot."

De vakbondsbestuurder denkt dat veel meer Nederlandse glastuinbedrijven de komende tijd in de problemen komen. "Dit is een duidelijk signaal dat de glastuinbouw momenteel enorm onder druk staat", zegt Warnaar.

Het omvallen van Plantise is een veeg teken voor de glastuinbouwsector, denkt ook Vermeulen. Hij heeft geluiden gehoord van andere tuinbouwers die de kassen 'koud of zonder licht' zetten.

NOS - FVDL

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken