Startpagina Actueel

Suikermarkt in EU wordt verstoord door gekoppelde bietensteun

In lidstaten, zoals bij ons en in Nederland, die geen steun geven, is de gekoppelde bietensteun door andere EU-landen nadelig voor de suikersector. Dat is de voornaamste conclusie van een analyse van de suikermarkt, die The Journal of Agricultural Economics heeft gemaakt.

Eind september 2017 schafte de EU de suikermarktordening af, waardoor de suikerquotering en de minimumbietenprijs verdwenen. Om dat te compenseren, betalen veel EU-lidstaten gekoppelde steun voor de bietenteelt. Gemiddeld bedraagt de steun 30 euro per ton suiker die uit bieten wordt geproduceerd. Er zijn 11 lidstaten in de EU die deze steun geven aan de bietentelers, vorig jaar voor totaal 168 miljoen euro. De gemiddelde premie bedraagt 331 euro per hectare suikerbieten. Er zijn wel grote verschillen tussen de lidstaten....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

Voedermaatregelen verminderen klimaatimpact van melkvee

Veeteelt Veeteelt heeft een impact op klimaatverandering via de uitstoot van broeikasgassen zoals methaan. De rundveesector moet methaan reduceren zoals vastgelegd in het Convenant Enterische Emissie Rundvee (CEER). De uitvoering van dat convenant wordt dit jaar geëvalueerd.
Meer artikelen bekijken