Brexit treft ook Britse landbouwsector: EU niet te onderschatten als handelspartner
Het lijdt weinig twijfel dat de Britse agrosector erg zwaar wordt getroffen door de brexit. Niet alleen is de sector afhankelijk van arbeidsmigranten en wordt de sector zwaar gesubsidieerd en gereguleerd in het kader van het huidige gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), maar het is ook een sector die afhankelijk is van handelsbetrekkingen met zowel de Europese Unie (EU) als de rest van de wereld. In dit artikel geven we een overzicht van de gebruikelijke handel en hoe afhankelijk VK van EU is, en omgekeerd.

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft alvast zijn eigenheid in de EU, zeker als het op landbouw aankomt. In 2019 produceerde het VK ongeveer 40% van de Europese productie van schapen- en geitenvlees, en was hierin dus de grootste producent. Daarnaast was het VK de derde grootste producent van tarwe, melk en rundvlees, na Frankrijk en Duitsland.
Het VK is wel altijd afhankelijk geweest van import uit andere landen als het om voeding gaat, zeker als het gaat om groenten en fruit. Het VK voorziet immers...
Dit artikel is alleen voor abonnees
U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt
Al abonnee of geregistreerd?
Log in of Activeer uw abonnement