Startpagina Varkens

3.000 kandidaten voor tweede varkenscall

Het voorstel om de uitkoopregeling voor Vlaamse varkenshouders uit te breiden tot die bedrijven die een impactscore hebben van 0,025 (in plaats van 0,5), ligt bij de Raad van State. “De Europese toets voor deze tweede varkenscall is er nog niet. Ik denk dat die toets nog niet gevraagd is”, zegt Vlaams Landbouwminister Jo Brouns (cd&v).

Leestijd : 2 min

Vlaanderen lanceerde de vrijwillige uitkoopregeling om de stikstofuitstoot door de veehouderij in Vlaanderen te verminderen. Varkensbedrijven met een impactscore van 0,5 kwamen hiervoor in aanmerking.

Van de zowat 900 bedrijven die hierop konden intekenen, hebben slechts 175 varkenshouders zich kandidaat gesteld. De Vlaamse regering besliste op 16 juni om een nieuwe uitkoopregeling uit te werken, met soepelere voorwaarden om erop in te schrijven. Door het verlagen van de impactscore zouden tot 3.000 Vlaamse varkenshouders kunnen intekenen op de nieuwe regeling.

Relatie met stikstof

Minister Brouns liet in de commissie Landbouw op 5 juli verstaan dat de nieuwe uitkoopregeling nog niet is goedgekeurd door Europa. “De relatie met stikstof is altijd belangrijk geweest voor Europa, naast de bedragen. De belangrijkste correctie die Europa opgelegd heeft, was het differentiëren van de bedragen. Wij hadden op een bepaald ogenblik een generiek voorstel, maar Europa oordeelde dat dat te generiek was en dat dat meer gedifferentieerd moest worden. Indien een stal meer dan 30 jaar oud was, moesten die bedragen zakken. Het bedrag van meer dan 800 euro zou dan tot een derde herleid worden”, duidde de minister.

Zal Europa goedkeuren?

Enkele leden van de commissie Landbouw hebben twijfels of Europa de nieuwe regeling zal goedkeuren. “De impactscore was destijds een belangrijk element om een goedkeuring te krijgen van Europa”, wist Chris Steenwegen van Groen.

Het is ook niet duidelijk hoeveel van het voorziene budget voor de eerste varkenscall zal opgebruikt zijn en hoeveel budget er nodig is voor de tweede ronde.

Filip Van der Linden

Lees ook in Varkens

Brouns: “Verdoving bij biggencastratie is stap in de goede richting”

Varkens Het Koninklijk Besluit van federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) om verdoving bij biggencastratie door de veehouder toe te laten, blijft voor beroering zorgen. Ben Weyts (N-VA) is als Vlaams minister van Dierenwelzijn geen voorstander. Voor Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns is het wel een stap in de goede richting.
Meer artikelen bekijken