Startpagina Varkens

Brouns: “Verdoving bij biggencastratie is stap in de goede richting”

Het Koninklijk Besluit van federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) om verdoving bij biggencastratie door de veehouder toe te laten, blijft voor beroering zorgen. Ben Weyts (N-VA) is als Vlaams minister van Dierenwelzijn geen voorstander. Voor Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns is het wel een stap in de goede richting.

Leestijd : 2 min

Biggen worden gecastreerd om berengeur te vermijden. “Biggencastratie is een maatregel die we zouden willen vermijden, maar die kan in de huidige situatie nog niet in alle bedrijven zonder meer achterwege worden gelaten. Het nieuwe KB van 9 mei laat het gebruik van verdoving niet alleen toe, maar verplicht het ook. Dit is ook in lijn met de stap die Vlaanderen in 2021 al nam in het kader van het Belpork-lastenboek. Het volledig onnodig maken van castratie blijft een na te streven doel, maar zolang dit nog niet lukt, is castreren mits verdoving toch een stap in de goede richting. Onze landbouwers zijn daartoe in staat, maar opleiding, begeleiding en sensibilisering kunnen nooit kwaad”, zei minister Brouns in de commissie Landbouw op 20 juni.

Gebrek aan marktacceptatie

Het is volgens Brouns onmogelijk om – zonder significant in kwaliteit en prijs in te boeten – beren of immunocastraten aan de handel aan te bieden zonder voorafgaand akkoord. “Voor de binnenlandse markt die bediend wordt door de grootdistributeurs is dit akkoord er, maar voor de overige afzet is dat nog niet het geval. Afnemers zijn nog steeds terughoudend vanwege een gebrek aan marktacceptatie, door het ontbreken van een op grote schaal praktisch toepasbare methode voor berengeurdetectie en door kwaliteitsaspecten bij de verwerking”, zegt Brouns.

Parlementslid Sofie Joosen van N-VA is voorstander van een totaalverbod op biggencastratie en ziet voordelen voor de varkenshouders. “Uit Zweeds onderzoek blijkt dat intacte beren 10 tot 15% minder voedsel nodig hebben om dezelfde hoeveelheid vlees te produceren als gecastreerde beren”, stelt Joosen.

“Er zijn voor de varkenshouders voordelen als ze intacte beren of immunocastraten kunnen leveren, mits er geen boete tegenover staat. De belemmerende factor zitniet bij de varkenshouders. Het is bovendien niet omdat een importerend land de import van vlees van immunocastraten of intacte beren wettelijk toelaat, dat de commerciële bedrijven die daar actief zijn, ze tegen een faire prijs willen afnemen”, stelt Brouns.

Praktische bezwaren ernstig nemen

“Dat er in heel wat landen waar dierenwelzijn hoog op de agenda staat, nog steeds biggen worden gecastreerd, toont aan dat de praktische bezwaren ernstig moeten worden genomen. Ik denk daarbij aan Zweden, Noorwegen en Zwitserland. De wens om castratie onnodig te maken is zeker breed en algemeen aanwezig, maar verdere marktontwikkeling voor vlees van intacte beren en immunocastraten en innovatie op het vlak van berengeurdetectie zijn nog vereist. Ik blijf, conform het regeerakkoord, ook pleiten voor een gelijk speelveld: een verbod moet op Europees niveau gebeuren”, besluit de minister.

Filip Van der Linden

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken