Startpagina Varkens

Ook varkensboeren met een kleinere uitstoot zullen kunnen uitstappen

Ook varkensboeren die net niet in aanmerking komen voor de huidige uitkoopregeling zullen binnenkort kunnen uitstappen. Dat heeft de Vlaamse regering op 16 juni beslist op voorstel van minister van Omgeving Zuhal Demir.

Leestijd : 2 min

De varkensstapel met 30% verkleinen tegen 2030. Dat streefdoel legde de regering vast in het stikstofakkoord. Vandaag zijn er 5,86 miljoen varkens in Vlaanderen. Dat moeten er dus over 7 jaar 1,8 miljoen minder zijn.

Een van de ondernomen stappen om die doelstelling te halen, is een vrijwillige uitkoopregeling. Lang niet alle 4.155 Vlaamse varkenshouderijen kwamen hiervoor in aanmerking. Enkel kleine en middelgrote bedrijven die meer dan 0,5% bijdragen aan de stikstofneerslag in de naburige natuur, hadden recht op een vergoeding. Van de 982 varkensboeren die in aanmerking kwamen om zich te kunnen laten uitkopen door de overheid, willen er ongeveer 175, of bijna 1 op de 5, ingaan op het aanbod. Zo vertelde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir op 16 juni nog in het Radio 1-programma De Ochtend.

De regering wil nu ook een uitnodiging sturen naar de boeren met een lagere impactscore. De Vlaamse regering keurde namelijk op 16 juni principieel een besluit goed waardoor de drempel voor de impactscore verlaagd wordt naar 0,025%. Deze aanpassing zal bijdragen aan de inspanningen om het beoogde doel te bereiken om tegen 2030 30% minder varkens in Vlaanderen te hebben. Bijkomend draagt deze aanpassing bij tot de inspanningen om de doelstellingen van het Mestdecreet te bereiken. Doordat er mogelijk meer varkensbedrijven zullen stoppen, zal er logischerwijze ook minder varkensmest afgezet worden, wat bevorderlijk is voor de waterkwaliteit.

Het voorstel wordt voor advies naar de Raad van State gestuurd. De regering hoopt de uitnodiging in het najaar te kunnen versturen.

Belga/AV

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken