Startpagina Economie

Economie

Economie

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Lijnzaadsector trekt aan alarmbel over importtarieven op Russische landbouwproducten

De sector van lijnzaadverwerkende bedrijven -in België vooral familiebedrijven- trekt aan de alarmbel rond het voorstel van de Europese Commissie om de invoertarieven voor graan, oliezaden en afgeleide producten uit Rusland en Wit-Rusland te verhogen. "Dat betekent een zware klap voor het voortbestaan van de Europese bedrijven die lijnzaad verwerken", klinkt het in een persbericht van Liprobel, de organisatie die de belangen van producenten van plantaardige oliën en vetten behartigt.

SMP-prijzen blijven op laag niveau

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 3 april met ons de financiële situatie in de wereld en de internationale zuivelmarkten. De geschatte voorraad mageremelkpoeder ligt vooral door de lagere productie lager dan vorig jaar eind januari.

Hoge vraag naar vlas remt lichtjes af

Het Algemeen Belgisch Vlasverbond (ABV) deed in zijn recente marktberichten een analyse van de vlasmarkt tot en met februari 2024. Hun eerste opmerking is dat de tendens die ze sinds september 2023 zagen, nu lichtjes lijkt af te remmen.

Na 7 maanden van dalingen stijgen voedselprijzen weer

De wereldwijde voedselprijzen zijn in maart gestegen, na 7 maanden op rij van dalingen. Plantaardige oliën, zuivel en vlees werden duurder, terwijl suiker en granen in prijs zakten. Dat blijkt uit de maandelijkse prijzenbarometer van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN.

Meest gelezen

Recordhoogte handelsoverschot voor Europese voedingsproducten in 2023

De Europese Commissie meldt in een recent rapport dat de handelsbalans in voedingsmiddelen van de EU een recordhoogte bereikte in 2023. De EU-export is 228,6 miljard euro waard en de EU-invoer 158,6 miljard euro in 2023, wat resulteert in een totaal overschot van 70,1 miljard euro. Dit is een stijging van 22% of 12,8 miljard euro ten opzichte van 2022.

Prijs van vlees in de EU stijgt 3,3% in een jaar

De prijs van vlees in de EU was in februari 2024 3,3% hoger dan in februari 2023. In België steeg de vleesprijs zelfs met 4,8% in een jaar. Zo meldt het Europese bureau voor statistiek Eurostat.

Hanne Geenen: “Verbod op verrijkte kooien en stikstofbeleid brengen Vlaamse zelfvoorziening van eieren in gevaar”

Met Pasen voor de deur worden we met (chocolade-)eieren om de oren geslagen. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de productie en handel in Vlaamse eieren? En hoe zwaar weegt de concurrentie uit andere landen? Hanne Geenen is beleidsraadgever bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij en kent de markt op haar duimpje. Ze ziet zowel kansen als uitdagingen: “Sinds het uitbreken van de oorlog voert Europa 3 keer zoveel eieren uit Oekraïne in. We weten niet hoeveel er daarvan in ons land terechtkomen.”